Sedan 2005 har beredskapsplaneringsunderlag för höga flöden och dammhaverier tagits fram för ett 20-tal svenska vattendrag. Arbetet har skett älv för älv inom regional samordning.
Det har dock med tiden visat sig, både i dialog med samhällsaktörer och i uppföljning från Svenska kraftnät, att underlagen, särskilt GIS-material (geografiska informationssystem, alltså datorprogram som hanterar och analyserar geografisk data) och tabellverk, är svåra att förstå och använda eftersom de är omfattande, samt att GIS-filer levereras i svårhanterliga format och att sekretess eller säkerhetsskydd begränsar användningen.
De viktigaste slutsatserna från rapporten Tillgängliga och användarvänliga underlag för beredskapsplanering för dammhaveri är:
- Gemensamma regionala planeringsscenarier bör väljas ut för varje älv ur det samlade planeringsunderlaget, med tydligt presenterade resultat som samhällsaktörer kan använda. Anledningen är att det samlade materialet är omfattande och att det bedöms viktigt att förenkla för aktörer att kunna använda underlaget för sitt syfte.
- Handläggare hos de samhällsaktörer som ska arbeta med BPU-underlagen rekommenderas att involveras vid framtagande eller uppdateringar av dessa.
- För att underlätta för nya handläggare hos samhällsaktörer att förstå och arbeta med BPU-materialet, behöver redan tillgängliga stödmaterial i form av utbildningar och manualer utvecklas.
- Vanligtvis är det bara vissa texter om flodvågens egenskaper i tabellverket som kan behöva klassificeras enligt säkerhetsskydds- och sekretesslagstidningen – inte övrigt tabell- eller GIS-material.
Delta i detta kostnadsfria webbinarium för att höra en av rapportförfattarna, Anna Risberg från Sweco, berätta om rapporten och dess resultat.