Rapport

Fibre-Optic Distributed Acoustic Sensing for Detection of Seepage and Internal Erosion

Uppdaterad 2024-02-05 Publicerad 2020-09-24

Optiska fibrer för distribuerad mätning finns installerade i nästan 100 dammar i Sverige idag. Fibrerna används för detektion av läckage genom temperaturmätning, eller rörelse genom töjningsmätning.

De flesta installationer kan även användas för akustisk mätning, så kallad Distributed Acoustic Sensing, DAS. Utvecklingen av den här typen av mätning har gått snabbt framåt de senaste åren, det gäller både mättekniken och utvärderings­metodiken. Här redovisas resultaten av passiva akustiska mätningar i två av dammarna vid Näs kraftstation som gjorts för att utvärdera metodens känslighet och potential för att övervaka dammar.

Resultatet visar att seismiska gånghastigheter kan fastställas och extraheras. Det innebär att tekniken kan användas för undersök­ning av dammar, främst genom jämförande mätningar, det vill säga att eventuella förändringar sedan föregående mätning kan upptäckas.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2020:682

Författare

Sam Johansson, Anna Stork, Ari David, Michael Mondanos, Carl Nygren