Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.
När politikerna väljer att satsa på stöd till klimatvänliga drivmedel är det viktigt att man väger in utsläppen längs hela livscykeln och inte enbart fokuserar på utsläpp från avgasrören då policyåtgärder annars riskerar att bli missriktade och leda till oönskat resultat. Här är så kallade Well to wheel – analyser är ett steg i rätt riktning.
Elektrifiering av den svenska fordonsflottan anses vara en av de viktiga pusselbitarna för att vi ska nå klimatmålen. Men det ställer krav på en kraftfull utbyggnad av laddinfrastrukturen. Det bygger också på att det görs i samklang med elsystemets leveransförmåga och med elnätens förmåga att hantera höga och till viss del intermittenta effektuttag.
Det råder en allmän konsensus om att vi inte når målen med dagens förutsättningar och att det behövs en palett av åtgärder förutom mer klimatvänliga drivmedel. Det handlar exempelvis om ett förändrat beteende kring hur vi transporterar varor och oss själva och att skatter och styrmedel kontinuerligt behöver följas upp och anpassas efter utvecklingen. Allt det här behöver ske i ökad dialog mellan näringslivet, forskningen och politiken.
Här hittar du aktuell information om projekt och resultat med koppling till transportsektorns energi- och klimatomställning.