Rapport

Framtidsbild skogsindustrin

Publicerad 2021-12-14

Råvaror från skogen har en nyckelroll i omställningen av Sverige till ett koldioxidneutralt samhälle. Skogsråvara kan användas bland annat för tillverkning av massa, papper, sågade trävaror, biobränslen och som industriell insatsråvara. Bioråvaror är ett viktigt substitut för att kunna fasa ut fossila råvaror och bränslen. Mycket talar för att den inhemska och den internationella efterfrågan på skogsråvaror från svensk skog kommer att öka i framtiden. Men det finns också orosmoln.

Den här delrapporten i projektet Konkurrensen om den svenska skogsråvaran handlar om skogens och skogsbrukets kolbalans och hur den påverkas av brukningsformer och uttagsnivåer. Här beskrivs möjligheter att öka produktionen och användningen av skoglig biomassa i Sverige och hur utvecklingen av nya styrmedel inom EU kan komma att påverka förutsättningarna. Rapporten går också igenom olika perspektiv som lyfts fram i debatten om skogens roll i klimatarbetet. Syftet är att underlätta dialogen om produktion och användning av biomassa för energi- och materialändamål, med fokus på skogsförvaltning och skogssektorns bidrag i omställningen mot de svenska klimatmålen.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:822

Författare

Josefin Gunnarsson och Tomas Rydberg