Rapport

Störningstålighet

Uppdaterad 2025-01-22 Publicerad 2024-11-14

Som konsekvens av energiomställningen utgör intermittent elproduktion, huvudsakligen vind- och solcellsproduktion, en allt större andel i förhållande till de mer traditionella produktionsslagen. Den här typen av nya produktionskällor ansluts ofta asynkront till nätet via omriktare, till skillnad från de mer traditionella kraftslagen som är, eller har varit, synkront anslutna till nätet. Skillnaderna kan innebära en påverkan i kraftsystemets egenskaper, respons och resulterande elektriska storheter vid exempelvis ett inträffat fel i systemet, och kan således innebära en förändrad påverkan på anslutna kunder.

Det här projekt ska ses som en fortsättning på tidigare projekt ”Slutkundens störningstålighet”. Majoriteten av slutkundernas upplevda problem har i det tidigare projektet utpekats vara spänningsvariationer till följd av fel i närliggande eller överliggande nät.

Syftet med den här studien är därför att undersöka hur spänningens djup, utbredning och felbortkopplingstid skulle kunna påverkas vid olika mängder asynkront ansluten produktion, samt hur stor mildrande effekt kravställda förmågor enligt befintliga regelverk medger. Resultaten visar att asynkron produktion kan till viss del mildra spänningsdippens allvarlighetsgrad genom reaktiv felströmsinjicering. Det blir dock en försämring jämfört med ett kraftsystem med konventionella synkrongeneratorer, om inga andra åtgärder vidtas. Det kan således leda till fler påverkade slutkunder och längre felbortkopplingstider.

Nyheter

Insektsangrepp från snytbaggen kan minskas med bioaska

Försök i fält visar att bioaska minskar snytbaggegnag på nyplanterad gran. Maria Greger på Stockholms universitet har nu genomfört ytterligare en studie som visar att snytbaggar undviker nyplanterade granplantor som fått en giva bioaska.

13 jun 2025


Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2024:1058

Författare

Sigge Sonerud, Gustav Elfving