Rapport

Climatic conditions inside nuclear reactor containments

Uppdaterad 2024-08-22 Publicerad 2016-06-21

Här presenteras avhandlingen från ett doktorandprojekt som handlar om fuktförhållanden i reaktorinneslutningars väggar.

Avhandlingen beskriver tidigare, pågående och framtida omfördelning av fukt i betongkonstruktionerna, men också bidraget av fukt från betongen. Det är första gången som en systematisk genomgång av fuktinnehåll i kärnkraftens betongkonstruktioner har gjorts.

Resultaten visar att det fortfarande efter 30 år pågår uttorkning av reaktorinneslutningarnas betong. Det betyder att betongen också i fortsättningen kommer att bidra med fukt till inneslutningens utrymmen ända fram tills verket tas ur drift. Det här har stor betydelse för kärnkraftindustrin som nu bättre kommer att kunna utvärdera effekten av olika fuktberoende processer i reaktorinneslutningarna, exempelvis krympning, korrosion av metaller och betongens strålskyddsegenskaper. Det kommer också att bli lättare att bedöma risken för att olika nedbrytningsprocesser sätts igång.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:287

Författare

Mikael Oxfall