Rapport

Development of a Methodology for Measurements at the GoBiGas-gasifier

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2018-02-01

Genom förgasning i en så kallad dubbel fluidbäddsförgasare kan man producera en energirik gas till exempel från biomassa. Den här gasen kan användas för att producera kraftvärme eller genom syntes konverteras till fordonsbränsle eller andra produkter.

Med målet att producera biometan initierade Göteborg Energi GoBiGas-projektet där man byggde världens första anläggning för produktion av biometan från biomassa i industriell skala. I en första fas demonstrerades tekniken genom en demonstrationsanläggning som hade kapacitet att producera 20 MW biogas.

Målet är att producera ett andra generationens biobränsle i form av biometan. Det görs av restprodukter från skogs- och massaindustrin, exempelvis grot och bark. Tekniken gör det möjligt att producera biobränslen med hög hållbarhet och utsläppen av koldioxidekvivalenter kan reduceras med upp till drygt 80 procent jämfört med bensin och diesel baserat på ”well-to-wheel” analys. Tekniken är därmed en viktig del i omställningen till ett mer fossiloberoende samhälle. Här sammanfattas utvecklingen kring mätning och processkontroll vid demonstrationsanläggningen GoBiGas.

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:466

Författare

Anton Larsson, Henrik Thunman, Martin Seemann, Claes Breitholtz and Ingemar Gunnarsson