Att kombinera det relativt långsamma vattenkraftsystemet med ett snabbare system som baseras på annan teknik innebär fördelar för båda teknikerna som till exempel:
- Slitaget på den långsamma reserven (vattenkraftverket) kan minskas.
- Det är möjligt att få till en snabbare gemensam respons.
- Lagringsenhetens storlek kan göras mindre jämfört med fristående drift, eftersom den inte behöver täcka längre tidsskalor.
- Vattenkraften konkurrenskraft kan stärkas.
I projektet kommer förslag på regleringsstrategier att utvecklas för den kombinerade enheten för snabbenergilagring och vattenkraftenheten. Det handlar till exempel om att minska slitage och d-reglering. Målet är också att ta fram riktlinjer och metoder för bästa praxis för dimensionering av energilagringsenheten. En utvärdering av olika regleringsstrategier kommer att göras utifrån experiment i laboratorieskala i Uppsala. Valet av strategi påverkar också antalet lastcykler och djupet av dem, vilket är en drivande nedbrytningsmekanism för energilagringsenheten och påverkar enheternas livslängd. Både superkondensatorer och litiumjonbatterier finns tillgängliga för experiment och en synkron maskin ger FCR på önskad nivå.
Om det finns möjlighet kommer också en pilotinstallation för syntetisk tröghet att utvecklas med ett nätbalanseringsbatteri och en uppdaterad FCR-styrenhet i en Kaplan-enhet. De modeller som utvecklas i projektet kommer att verifieras i pilotinstallationen. När modellerna har verifierats är det naturligt att se om det finns andra, ytterligare fördelar och marknader som kan hanteras med hjälp av det kombinerade lagringssystemet.