Ämnesområde

Kärnkraft

Kärnkraften utgör en betydande del av den planerbara kraften i det nordiska elsystemet. Att utnyttja kärnkraft för elproduktion ger låga utsläpp av koldioxid, men de svenska kärnkraftsanläggningarna åldras och behöver kunna drivas säkert i minst 50 år.

I Sverige finns i dag sex reaktorer i drift. De kräver kostnadseffektiva lösningar för att förlänga livstiden och för att kunna underhållas och drivas säkert tills de tas ur bruk, eftersom de är ett viktigt bidrag till den elproduktion som kan planeras.

Den forskning och utveckling som drivs av Energiforsk handlar bland annat om frågor som rör åldrande, hur befintliga anläggningars hållfasthet påverkas och hur man kan kontrollera driftstatus på en anläggning på ett säkert sätt. Målet måste alltid vara att driva de befintliga anläggningarna på ett säkert sätt i minst ytterligare 20 år.

Energiforsk följer utvecklingen inom kärnkraftsområdet för att kunna svara på vilken potentiell roll och vilka möjligheter som finns för kärnkraften i Sverige och övriga Norden.Hänt inom området

Exploring vibrations in power plants with Professor Rainer Nordmann

Energiforsk and Professor Rainer Nordmann have arranged a one-day-lecture tour of Sweden and Finland on turbogenerator vibrations.

4 apr 2024 - Kärnkraft


Exploring vibrations in power plants with Professor Rainer Nordmann

Energiforsk and Professor Rainer Nordmann have arranged a one-day-lecture tour of Sweden and Finland on turbogenerator vibrations.

4 apr 2024 - Kärnkraft


Energiforsk värvar från Vattenfall för forskning om kärnkraft

Karin Westling är ny ansvarig för Energiforsks kärnkraftsforskning. Hon kommer närmast från Vattenfall och har lång erfarenhet av energibranschen, kärnkraft och byggbranschen.

25 jan 2024 - Kärnkraft


Pumpkurs i Holland stärkte den nordiska kärnkraftskompetensen

Den 24–26 oktober anordnade Energiforsks program Vibrationer i kärnkraft en pumpkurs hos företaget Flowserve i holländska Etten-Leur. Totalt 15 medarbetare från svenska och finska kärnkraftverk deltog i kursen, där syftet var att öka kompetensen om vibrationsrelaterade störningar i pumpkretsar.

15 nov 2023 - Kärnkraft


Pump course in the Netherlands strengthened the Nordic nuclear power competence

– I appreciate that we were given the opportunity via Energiforsk to design a course that suited our purposes and hope more colleagues will have the opportunity to take it, says Lena Skoglund.

15 nov 2023 - Kärnkraft


Nyhetsarkiv