Ämnesområde

Kärnkraft

Kärnkraften utgör en betydande del av den planerbara kraften i det nordiska elsystemet. Att utnyttja kärnkraft för elproduktion ger låga utsläpp av koldioxid, men de svenska kärnkraftsanläggningarna åldras och behöver kunna drivas säkert i minst 50 år.

I Sverige finns i dag sex reaktorer i drift. De kräver kostnadseffektiva lösningar för att förlänga livstiden och för att kunna underhållas och drivas säkert tills de tas ur bruk, eftersom de är ett viktigt bidrag till den elproduktion som kan planeras.

Den forskning och utveckling som drivs av Energiforsk handlar bland annat om frågor som rör åldrande, hur befintliga anläggningars hållfasthet påverkas och hur man kan kontrollera driftstatus på en anläggning på ett säkert sätt. Målet måste alltid vara att driva de befintliga anläggningarna på ett säkert sätt i minst ytterligare 20 år.

Energiforsk följer utvecklingen inom kärnkraftsområdet för att kunna svara på vilken potentiell roll och vilka möjligheter som finns för kärnkraften i Sverige och övriga Norden.Hänt inom området

Safety criteria and improved ageing in focus at the annual polymeric conference

The annual Polymers in Nuclear Applications conference took place at Ringhals power plant in Varberg on the 16-17th of March, where industry professionals were gathered to present and discuss recent results within the area.

11 apr 2023 - Kärnkraft


Så var den årliga konferensen: ”Kärnkraften har verkligen hamnat i fokus i Sverige och Europa”

Det var ett stort intresse för Energiforsk årliga kärnkraftskonferens som bland annat gästades av energiminstern Ebba Busch och generaldirektör för kärnkraft på europeiska kommissionen, Jan Panek.

28 feb 2023 - Kärnkraft


Safety justification of COTS equipment – Conclusions from report and webinar

How do the nuclear industry and other non-nuclear industries approach safety demonstration and justification of COTS equipment containing software?

15 aug 2022 - Kärnkraft


Internationellt webbinarium om kärnkraft

Små modulära reaktorer har fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Förra veckans webbinarium om ny teknik och små modulära reaktorer lockade över 400 deltagare från hela världen.

29 jan 2021 - Kärnkraft


Kärnkraftens potentiella bidrag till ett hållbart energisystem

Förra veckan hölls Energiforks årliga kärnkraftskonferens på temat hållbarhet. Experter från en internationell arena var på plats för att dela med sig av erfarenheter och insikter.

30 jan 2020 - Kärnkraft


Nyhetsarkiv