Program

Skogsindustriella programmet

Det finns stora möjligheter för svenska massa- och pappersbruk att göra åtgärder för att resurs- och energieffektivisera befintliga processer. De tekniknära utmaningarna är i många fall gemensamma för flera anläggningar.

Hänt inom programmet

Metoder för att nå optimerad vitlutsproduktion

För att kunna producera vitlut av hög och jämn kvalité och undvika överkalkning krävs en stabil process. Lars Wallbäcks har i ett projekt undersökt hur brukens befintliga mätinstrument kan kombineras i relativt enkla reglerlösningar för att ge en jämnare vitlutsproduktion.

23 apr 2024


Ny rapport visar stor besparingspotential för massa- och pappersbruk

Nya resultat visar att massa- och pappersbruk kan göra en stor kostnadsbesparing med hjälp av en förbättrad slamavvattning.

21 dec 2022


Skogsindustriella programmet tar emot nya projektidéer

Har du som jobbar i näringslivet eller akademien idéer på hur svenska massa- och pappersbruk kan resurs- och energieffektivisera sina befintliga processer?

8 jul 2022 - Elnät


Resultat från ny undersökning kan energieffektivisera mesaugnar

Vilken effekt har kalktemperatur, rökgastemperatur och varvtal på mesaugnar och hur kan dessa justeras för att optimera ugnarna mot en mer energieffektiv drift?

27 jun 2022 - Värme och kyla


Hur påverkas sulfatmassabruk av talloljerester i spjälkvätska?

Rester av tallolja i spjälkvätska kan minska inkruster i svartlutsindunstare vid sulfatmassabruk, vilket skulle minska påverkan på brukens kapacitet och drift.

16 jun 2022


Maskininlärning kan effektivisera massabruk

Maskininlärning handlar om att konstruera algoritmer som kan lösa problem med hjälp av tillgängliga data. En ny metod har tagits fram för att effektivisera processteg i massabruk med hjälp av maskininlärning.

29 nov 2021


Visa fler nyheter

Ansvarig

Marie Kofod-Hansen
08-677 27 57

Prenumerera på nyheter!

Prenumerera på nyhetsbrev från Skogsindustriella programmet och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.

Uppdragsgivare

Ahlstrom-Munksjö, Aspa
Billerud Frövi
Billerud Gruvön
Billerud Gävle
Billerud Karlsborg
Billerud Skärblacka
Holmen Paper, Iggesund
Metsä Board, Husum
SCA i Munksund
SCA i Obbola
SCA i  Östrand
Södra Cell i Mönsterås
Södra Cell i Mörrum
Södra Cell i Värö
Åforsk