Ämnesområde

Värme och kyla

Vår forskning och utveckling handlar om anläggningarna för bränslebaserad el- och värmeproduktion som bidrar till ett flexibelt, miljöanpassat och kostnadseffektivt energisystem. Det handlar också om fjärrvärme som är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och som tar tillvara resurser som annars går förlorade.

När el produceras bildas värme som i kraftvärmeverk förs över till fjärrvärme. Kraftvärme och är en viktig del i produktionen av förnybar el eftersom den oftast produceras av biobränsle eller vid energiåtervinning ur avfall. Det här forskningsområdet innehåller också skogsindustriell energi där vi bland annat utvecklar fossilfria processer som ersättning för olja och kol och nyttiggör överskottsenergi från massa- och pappersindustrin.

Målet med all den här forskningen är att öka kunskap och kompetens om värmens, kylans och kraftvärmens roll i klimatarbetet och för ett hållbart samhälle – till exempel genom att bana väg för affärsmässiga lösningar och framtida teknik.



Hänt inom området

Plast i avfall – att mäta är att veta

En stor del av den en miljon ton plast som årligen eldas upp kan återvinnas. På ett morgon-webbinarie 24 september presenterades mätsystemet Fossil Eye som möjliggör ökad återvinning och minskade utsläpp från kraftvärmeproduktion.

3 okt 2024 - Värme och kyla


70 nya möjligheter för fjärrvärme

Utvecklingen från fossilbaserad teknik till icke-fossil värmeförsörjning har sammanställts i en Energiforskrapport. Projektledaren Henrik Gadd, Högskolan i Halmstad, presenterade ”70 nya möjligheter för fjärrvärme” på ett webbinarie den 18 september.

3 okt 2024 - Värme och kyla


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme

En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.

11 sep 2024 - Värme och kyla


Så kan AI kostnadsoptimera kraftvärmens koldioxidinfångning

På ett webbinarium 29 maj presenterade Beibei Dong hur AI-modeller kan hjälpa till att styra koldioxidinfångning med olika målfunktioner såsom att optimera marginalkostnader med hänsyn tagen till ett antal olika parametrar.

29 maj 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv