En betydande del av arbetet som bedrivs inom programmet handlar om att analysera hur vätgas kan användas inom energisystemet för att skapa synergieffekter tillsammans med systemets olika sektorer. Programmet agerar också som en neutral dialogplattform mellan näringsliv, forskning och politik för att komma fram till hur vätgas bäst implementeras i samhället.
Vätgasens roll i energi- och klimatomställningen
Hänt inom programmet
Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen
Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.
Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier
För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.
Ny rapport: Vätgas har goda förutsättningar att bidra med flexibilitet till elsystemet
I ett framtida energisystem kan vätgas utgöra en flexibel resurs som bidrar till att balansera elsystemet på olika tidshorisonter, både avseende effekt- och energibalans och frekvensreglering.
Så var Vätgaskonferensen 2023: ”Vi hinner inte vänta på lagstiftning och reglering”
Det är dags att ta nästa steg och våga göra de investeringar som krävs för att förverkliga vätgasens potential i Sverige. Det vara talare och deltagare överens om på Stockholmsmässan, där närmare 350 personer från vätgasbranschen samlades för att delta på Vätgaskonferensen 2023.
Projektet som ska skapa en fungerande vätgasekonomi i Norden
– Det här projektet spelar en avgörande roll i att sammanföra de kritiska aktörer som krävs för att driva vätgasutvecklingen i Norden. Det säger Jatta Jussila, projektkoordinator för Balticseah2-projektet som startade i somras och som Energiforsk är en del av.
Syrgasens användningsområden kartlagda i ny rapport
Miljoner ton syrgas kommer att produceras som en biprodukt varje år om expansionen av vätgasproduktion från elektrolysörer fortsätter att öka. Men kunskapsläget om syrgasens marknadsförutsättningar är lågt inom branschen.
Energiforsk värvar Sara Hugestam från Vattenfall i vätgassatsning
Sara Hugestam har börjat på Energiforsk som programansvarig inom energisystem och marknad. Hon arbetar med programmet Vätgasens roll i energi- och klimatomställningen, med bio-CCS och transportsektorns omställning till 2030. Närmast kommer Sara Hugestam från Vattenfall, där hon arbetat med att utveckla koldioxidavskiljning vid värmeverket i Uppsala för produktion av hållbart flygbränsle.
Stort intresse för Energiforsks första vätgaskonferens
Ett faktum stod klart direkt efter att anmälningen öppnade till den första konferensen inom Energiforsks program för vätgasforskning: lokalen var för liten.
Nya rön om gasens roll i Sverige
En ny studie visar att biogas och vätgas har stor potential i omställningen till ett klimatneutralt svenskt energisystem och att ny gasinfrastruktur kan avlasta elnäten. Industrisektorn och tyngre transporter är branscher som gynnas mest.
Ansvarig
Bertil Wahlund
Katja Åström
Prenumerera på nyheter!
Prenumerera på nyhetsbrev från Vätgasens roll i energi och klimatomställningen och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.
Uppdragsgivare
Alfa laval nordic AB
El i norr
EnBW Sverige AB
Energiföretagen Sverige AB
Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB
Eulos vind
Euromekanik
Falkenberg energi AB
Fortum
FuGen Energi AB
Göteborg energi AB
Hitachi energy Sweden AB
Jämtkraft AB
Jönköping energi AB
Karlstad energi AB
Kraftringen AB
Leva i Lysekil AB
Mälarenergi AB
Oxelö energi AB
Permascand AB
Rabbalshede
Region Stockholm
Region Örebro län
RWE
Siemens Energy
Skellefteå kraft AB
Svea Vind offshore
Svensk vindenergi ekonomisk förening
Svenska kraftnät
Svenskt näringsliv
Tekniska verken i Linköping AB
Toyota
Umeå energi AB
Uniper
Varberg energi AB
Vasa vind
Öresundskraft AB