Program

Uppföljning av ångturbinutvecklingen

Här följer vi teknikutvecklingen och ger verktyg och ny kunskap för en bättre ekonomi, en högre miljöprestanda och en ökad tillgänglighet för ångturbiner i kraftvärmeverk.

Programmet följer teknikutvecklingen för att förbättra kraftvärmeverkens möjlighet att beställa, driva och underhålla ångturbiner och system kring ångturbiner på ett mer effektivt sätt. Syftet är att höja kompetensen kring ångturbiner och att ge verktyg för en bättre totalekonomi, en höjd miljöprestanda och ökad tillgänglighet. Vi följer också utvecklingen vad gäller teknik, driftflexibilitet, övervakning av tillstånd, bedömning av livslängd och underhåll.

Nu har vi en ny treårig etapp för 2024–2026 igång!

Om du är intresserad att ansluta, hör av dig till Bertil Wahlund. 

Hänt inom programmet

Stödtjänster och nätverkande i fokus på Ångturbinseminariet 2022

Stödtjänstmarknader, ökad nyttjandegrad och flexibilitet var i fokus på årets ångturbinseminarium, som i november arrangerades på Stenungsunds kraftverk – Europas största oljekraftverk insprängt i ett berg.

13 dec 2022 - Värme och kyla


Turbinernas roll i ett flexibelt elsystem

På årets turbinseminarium presenterades nyheter och resultat om effektöverföring i transmissionsnätet och överföringsbegränsningar.

14 okt 2021


Nyhetsarkiv

Ansvarig

Bertil Wahlund
08-677 27 52

Prenumerera på nyheter!

Prenumerera på nyhetsbrev från Uppföljning av ångturbinutveckling och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.

Uppdragsgivare

Göteborg energi
Jämtkraft
Karlstads energi
Mälarenergi
Skellefteå kraft
Stockholm exergi
Söderenergi
Renova miljö 
E.ON energilösningar/Navirum
Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö
Växjö energi
Uniper