Program

Cigre i Sverige

Cigre, International Council on Large Electric Systems, har en verksamhet som är inriktad på forskning och utveckling kring högspänd elektrisk energi, inom produktion, överföring och distribution. Organisationen verkar för internationell utveckling och informationsutbyte.

Cigres generalsekretariat finns i Paris och den svenska verksamheten leds av den Svenska Nationalkommittén och samordnas av Energiforsk.

För mer och aktuell information, se www.cigre.se.

Hänt inom programmet

Anmälan till CIGRE Biennial Session 2024 är öppen: "Unikt tillfälle att forma framtidens kraftsystem"

Det går nu att anmäla sig till CIGRE Biennial Session som arrangeras 25–30 augusti i Paris; världens största evenemang för kraftsystem. Konferensen erbjuder bland annat möjligheter att delta i gruppdiskussionsmöten och workshops, nätverka med branschkollegor och ta del av den tekniska utställningens innovationer, produkter och tjänster.

20 mar 2024 - Elnät


CIGRE Sveriges konferens 2024

Den 3 juni bjuder CIGRE Sverige in till en fysisk träff hos Hitachi Energy i Västerås. CIGRE Sverige har skickat in ett trettiotal artiklar till den årliga kongressen, och dessa kommer att presenteras under dagen.

27 feb 2024 - Elnät


Nytt rekord i ansökningar till Cigre Session i Paris

Hösten 2024 är det dags för elkraftkonferensen Cigre Session i Paris. Energiforsk har fått in 38 svenska synopsisförslag om att få presentera på konferensen – nytt rekord. Emil Hillberg från Rise uppskattar Cigre för det internationella nätverkandet och möjligheten att ta del av den senaste teknikutvecklingen inom elkraft.

21 jun 2023


Ansökan är öppen: presentera på CIGRE Session 2024

Vill du medverka som författare till en artikel eller poster som presenteras under CIGRE Session 2024? Nu är ansökningen öppen för forskare som vill delta.

31 jan 2023 - Elnät


Banbrytande övervaknings- och skyddsmetoder för lindningskopplare revolutionerar elbranschen

Övervaknings- och skyddsmetoder för lindningskopplare (on-load tap changers/OLTC), kan förutsäga och minimera oplanerade avbrott och säkerställa avbrottsfri strömförsörjning.

20 jun 2022 - Elnät


CIGRE session 2022 i Paris

Vi ser många nya utmaningar för elnäten i kombination med ett stort behov av att öka användningen av förnybara energikällor. Den snabba tekniska utvecklingen är både en möjliggörare och ställer samtidigt nya krav. Alla de här faktorerna leder till nya arbetsgrupper inom CIGRE, nya workshops och en mängd nya ämnen för sessionen i Paris 2022.

18 okt 2021


Aktuell konferens om synkroniserade mätningar och big data

Nu är det dags att lämna in artiklar till International Conference on Smart Grid Synchronized Measurements and Analytics.

21 sep 2021


CIGRE förlänger jubileumsfirandet i augusti

Efter att ha sett det stora intresset för CIGREs hundraårsjubileum, förlängs nu firandet till åtta dagar och pågår från 18 till 27 augusti 2021.

9 jun 2021


Sverige i framkant på elkraftsjubileum

Rekordmånga svenska forskningsresultat kommer att presenteras på CIGREs 100 års jubileum.

27 maj 2021


CIGRE 100 år

I år firar CIGRE sitt hundraårsjubileum. Under 100 år har CIGRE globalt engagerat yrkesverksamma inom kraftsystemområdet. Under en hel vecka i augusti kommer det att finnas möjlighet att ta del av det senaste inom kraftsystem och diskutera branschens framtid.

24 maj 2021 - Elnät


Call for papers – CIGRE Session 2022

Nu är det dags att skicka in synopsis till nationalkommittén för CIGRE i Sverige. Deadline 15 mars.

3 mar 2021 - Elnät


Deadlines för synopsis och artiklar

Den 21 till 26 augusti 2021 genomförs CIGRE’s hundraårsjubileum på Palais des congrès i Paris.

14 jan 2021 - Elnät


Smart hantering av kraftnät och lokal energilagring

Den internationella organisationen CIGRE har under två veckor genomfört en digital konferens som ersättning för den stora konferens som brukar gå av stapeln vartannat år i Paris, som fick ställas in till följd av pågående pandemi.

20 okt 2020 - Elnät


Distinguished member

Grattis, Anders Johnsson på Vattenfall Eldistribution, du har fått den fina utmärkelsen ”Distinguished member” i CIGRE. Vad är det som har lett till att du har fått utmärkelsen?

14 okt 2020 - Elnät


Gigantiskt webbinarium om högspänd elkraft

Under två veckor i månadsskiftet augusti-september arrangerar den internationella organisationen CIGRE ett omfattande webbinarium som handlar om produktion, överföring och distribution av högspänd elektrisk energi.

12 aug 2020 - Elnät


CIGRE går online

Den snart 100-åriga organisationen CIGRE, vars verksamhet är inriktad på forskning och utveckling kring högspänd elektrisk energi, ersätter sin kongress i augusti med webbinarier.

15 maj 2020 - Elnät


Stort intresse för svenska forskningsresultat

CIGRE har beviljat samtliga inskickade svenska synopsis till kongressen den 23-28 augusti 2020 i Paris.

21 nov 2019


Call for papers

Nu är det dags för dig som forskar inom elektriska kraftsystem att skriva ihop en synopsis till nästa Cigre kongress som hålls i Paris i augusti nästa år. Ladda ner ett dokument som visar hur hela processen med papers går till och mallen för hur ett synopsis ska skrivas.

2 apr 2019


Sprid detta i ditt nätverk!

Nu är det dags för forskare inom området elektriska kraftsystem att förbereda era synopsis som kan utgöra de svenska bidragen till nästa CIGRE-kongress som hålls i Paris i augusti nästa år.

4 feb 2019


Nu publiceras Electra digitalt

Tidningen Electra övergår nu till att vara helt digital. Det betyder att materialet finns samlat på ett ställe, att det är lättare att komma åt och att produktion och distribution av materialet går snabbare.

22 jan 2019


Välbesökt konferens och ny metod för FCR-D

Nu är CIGREs 47 världskonferens avslutad. Drygt 3750 deltagare och mer än 300 utställare var på plats, vilket är rekord. Nordiskt samarbete kring ny metod för FCR-D presenterades.

31 aug 2018


Sista dagen för registrering till Cigre

Nu närmar sig Cigres 47:3 konferens som hålls i Paris den 26 till 31 augusti. Observera att sista dag för registrering är den 10 augusti.

9 aug 2018


Dags att anmäla sig till CIGREs kongress 2018

Kongressen hålls vart annat år och vänder sig till CIGREs medlemmar och andra tekniska experter och beslutsfattare med intresse för elkraft och energiteknik. Boka 26 till 31 augusti för intressanta dagar tillsammans med kollegor och forskare från 93 länder på Place de la Porte Maillot i Paris.

23 mar 2018


Kraftledningar vinner över kabel

Motståndet mot kraftledningar är under omprövning i många länder. Det är ett av intrycken från ett symposium som CIGRE, den internationella organisationen för elkraftens utveckling, nyligen höll i Dublin.

2 feb 2018 - Sol och vind


Cigre Call for Papers

CIGRE öppnar nu ett Call for Papers till CIGRE Session i Paris i augusti 2018. Det handlar om olika aspekter av högspänd elektrisk energi inom produktion, överföring, distribution, lagring och slutanvändning.

23 feb 2017 - Sol och vind


Cigre samlar internationell expertis inom elsystem

Cigre är en organisation som verkar för internationell utveckling och informationsutbyte inom stora elektriska system. I slutet av augusti hade organisationen årsmöte och höll en stor konferens då 550 kvalitetstestade forskningsartiklar presenterades för drygt 3000 deltagare.

8 sep 2016 - Sol och vind


Registrera dig för den stora CIGRE-händelsen 2016

Det är dags för den 46:e CIGRE-sessionen som genomförs i Paris vartannat år. Earlybird gäller fram till 30 april.

4 apr 2016


Visa fler nyheter

Ansvarig

Susanne Stjernfeldt
08-677 ​27 51

Prenumerera på nyheter!

Prenumerera på nyhetsbrev från Cigré och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.

Se filmen