Riskanalys har länge varit i fokus. Stormen Gudrun i januari 2005 visade på samma sätt som andra händelser under senare år hur sårbart vårt moderna samhälle är. Det har förstärkt aktualiteten av att analysera risker. Här driver vi forsknings- och doktorandprojekt parallellt med kortare utvecklingsprojekt. Syftet är att komma ut med resultat och ny kunskap om riskanalys löpande och att skapa korsbefruktning mellan högskoleforskningen och utvecklingsprojekten.
Programmet startade 2006 och hittills har flera nya metoder för riskbedömning utvecklats, som idag används av elnätföretagen. Också tillförlitlighetsdata för distributionsnät har fått en väl genomarbetad uppdatering. Vi ser också att kompetensnivån bland de elnätsföretag som deltagit i programmet har höjts väsentligt.
Energimarknadsinspektionen vidareutvecklar sina kvalitetskrav vilket ställer högre krav på kompetens inom risk- och tillförlitlighetsanalys inom elnätföretagen. Utvecklingen internationellt pekar också på att tillförlitlighetsanalyser kommer att användas för att planera investeringar i större utsträckning i framtiden. Det är en trend som också kommer att gälla i Sverige.