Programmet har under tjugo år drivits i samverkan mellan dammägare och Svenska kraftnät. Syftet är att främja dammsäkerhetsutvecklingen genom relevanta och angelägna utvecklingsprojekt, och genom kunskaps- och kompetensutveckling inom dammsäkerhetsområdet. Målet är att möjliggöra för vattenkraftföretagen att behålla och vidareutveckla en uthålligt hög nivå på dammsäkerhet. Programmet ska också långsiktigt stödja kraftindustrins dammsäkerhetspolicy och ge stöd åt fortsatt utveckling av branschens riktlinjer, RIDAS.

Dammsäkerhet
Hänt inom programmet

Ny kunskap om nederbördsmängder
Dammanläggningar med små tillrinningsområden, till exempel gruvdammar, behöver kunskap om hur nederbörd fördelas över dygnet. Genom observationer av nederbördsmängder över dygnet, har nya intressanta data kommit fram.

Ny metod kan öka säkerheten ytterligare
Optiska fibrer används för att upptäcka läckage och rörelser i fyllningsdammar. Ny forskning i Energiforsks dammsäkerhetsprogram visar fibrerna även kan användas för att mäta seismiska gånghastigheter. Dessa beror av dammens egenskaper och genom jämförande mätningar kan förändringar upptäckas.

Mognadsmatriser för att utvärdera dammsäkerhetsprogram
Energiforsk har under flera år varit med i ett utvecklingsprojekt med fokus på mognadsmatriser som används för att utvärdera och bedöma hur väl ett dammsäkerhetsprogram fungerar.

Bättre beredskap för skogsbränder
Skogsstyrelsen uppskattar att 230 kvadratkilometer skog brann i Sverige sommaren 2018. Nu finns en ny rapport med erfarenheter från dammar i Hälsingland som kan användas i det fortsatta säkerhetsarbetet.

Seminarium om dammätning
I mitten av februari genomför vi ett seminarium om dammätning för att diskutera hur mätningar kan användas som stöd för ett effektivt underhåll. Syftet är också att förbättra förståelsen för dammkonstruktionernas beteenden och för bedömningen av dammsäkerheten.
Ansvarig

Carolina Holmberg
Prenumerera på nyheter!
Nu kan du få resultat från Energiforsks program inom betong, dammsäkerhet och berg direkt i din inkorg. Skicka ett mejl märkt berg, betong och damm så sköter vi resten.