Program

Hydrologiskt utvecklingsarbete

Programmet Hydrologiskt utvecklingsarbete, HUVA, är ett unikt nätverk inom området hydrologi och hydrologiska tillämpningar inom vattenkraften. Vi tar fram ny kunskap och utvecklar nya metoder för att förbättra prognoser för tillrinningar och flöden.

Den nya programperioden innehåller insatser för förbättra korttidsplanering av vattenkraften och ett samarbete med SYKE för att införa en betydande uppgradering av satellitmätningar för att öka prognosprecisionen av vårfloden. I och med utgången av 2020 utgick normalperioden som används inom meteorologi och klimatologi. Vi gör därför också en uppdatering och inkorporering av en ny normalperiod i hydrologiska långtidsstudier.

Programmet gör även insatser inom hydrometriskt standardisering, omvärldsbevakning och utbildningsverksamhet inom vattenkraftshydrologi. Vart annat år arrangeras konferensen HUVA-dagen som är en viktig samlingspunkt för yrkesverksamma och forskare inom området. 

Vart annat år arrangeras även en kurs som vänder sig till alla i vattenkraftindustrin som vill veta mer om hur prognosarbetet utförs samt hur det kan utvecklas.

Hänt inom programmet

SMHI testar bättre vårflodsprognoser

Nu finns det nya resultat från en statistisk multimetodmodell för beräkning av vårfloden i olika områden i Sverige som kan förbättra prognoserna avsevärt.

23 aug 2018


Nyhetsarkiv

Ansvarig

Madelene Danielzon Larsson
08-677 27 71

Prenumerera på nyheter!

Prenumerera på nyhetsbrevet från Hydrologiskt utvecklingsarbete och få resultat och inbjudan till konferenser inom forskningsområdet genom att registrera dig här.