Program

Kärnkraft – omvärld och teknik

Detta bevakningsprojekt följer utvecklingen inom kärnkraftsområdet för att se vilka konsekvenser och möjligheter som kärnkraften har. Vårt mål är att ha en ständig uppdatering av kärnkraftens tillstånd, framför allt i Sverige och Norden.

Syftet med denna satsning är att visa på utvecklingen inom kärnkraftsområdet, framförallt internationellt men även i Norden. Programmet omfattar teknik, marknad och politik. En viktig del av projektet är att sprida kunskap via nyhetsbrev och en årlig konferens som vänder sig till kärnkraftens intressenter. Konferensen hålls på engelska och nyhetsbrevet, som är kostnadsfritt skrivs på svenska.

 

 

 

 

 

 

Hänt inom programmet

Energiforsk i Aktuellt

När Moderaterna och Liberalerna i en debattartikel i förra veckan gick ut med att de vill se en lagändring kring kärnkraften för att säkra tillgången till ren och leveranssäker el, intervjuades Energiforsks VD Markus Wråke i nyhetsprogrammet Aktuellt.

3 aug 2020


Ny kärnkraftsteknologi på väg

En viktig del i kärnkraftindustrins framtid handlar om att utveckla små modulära reaktorer. De tekniska detaljerna är ganska väl utvecklade. Utmaningarna handlar nu om politiska vägval och om att skapa standardiserade regelverk.

20 jan 2020


Sök spännande doktorandtjänst om provning av material

Strålsäkerhetsmyndigheten och Energiforsk finansierar nu en ny doktorandtjänst inriktad på att med ultraljudbaserade mätmetoder prova egenskaper för material inom kärnkraftindustrin.

7 jan 2020


Flexibel drift av kärnkraftverk

Alla kärnkraftverk kan anpassas till flexibel drift och bidra med balanserande kraft och systemtjänster minst lika bra som ett gaskraftverk. Därmed är kärnkraft ett mycket bra komplement till väderberoende kraftproduktion enligt forskare och experter som i förra veckan samlades på Energiforsks årliga kärnkraftskonferens.

29 jan 2019


Mer marknad eller mer reglering krävs för investeringar

Det behövs antingen mer marknad eller mer reglering för att kunna få lönsamhet i investeringar inom energiområdet. Det var en av många intressanta åsikter på Energiforsks kärnkraftskonferens nyligen. Det byggs samtidigt mer kärnkraft nu än någonsin tidigare i världen.

27 jan 2016 - Vattenkraft och kärnkraft


Visa fler nyheter

Ansvarig

Monika Adsten
08-677 27 35

Uppdragsgivare

Fortum, Karlstad Energi, Skellefteå Kraft, Swedish Atomic Forum, Teollisuuden Voima Oy, Uniper och Vattenfall.

Prenumerera!

Vill du prenumerera på nyhetsbrevet "Kärnkraft i vår omvärld" och få inbjudan till vår årliga konferens?

Mejla till monika.adsten@energiforsk.se för en kostnadsfri prenumeration på vårt nyhetsbrev.

Ladda ner