Program

Kärnkraft – omvärld och teknik

Detta bevakningsprojekt följer utvecklingen inom kärnkraftsområdet för att se vilka konsekvenser och möjligheter som kärnkraften har. Vårt mål är att ha en ständig uppdatering av kärnkraftens tillstånd, framför allt i Sverige och Norden.

Syftet med denna satsning är att visa på utvecklingen inom kärnkraftsområdet, framförallt internationellt men även i Norden. Programmet omfattar teknik, marknad och politik. En viktig del av projektet är att sprida kunskap via nyhetsbrev och en årlig konferens som vänder sig till kärnkraftens intressenter. Konferensen hålls på engelska och nyhetsbrevet, som är kostnadsfritt skrivs på svenska.

 

 

 

 

 

 

Hänt inom programmet

Så var den årliga konferensen: ”Kärnkraften har verkligen hamnat i fokus i Sverige och Europa”

Det var ett stort intresse för Energiforsk årliga kärnkraftskonferens som bland annat gästades av energiminstern Ebba Busch och generaldirektör för kärnkraft på europeiska kommissionen, Jan Panek.

28 feb 2023 - Kärnkraft


Internationellt webbinarium om kärnkraft

Små modulära reaktorer har fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Förra veckans webbinarium om ny teknik och små modulära reaktorer lockade över 400 deltagare från hela världen.

29 jan 2021 - Kärnkraft


Energiforsk i Aktuellt

När Moderaterna och Liberalerna i en debattartikel i förra veckan gick ut med att de vill se en lagändring kring kärnkraften för att säkra tillgången till ren och leveranssäker el, intervjuades Energiforsks VD Markus Wråke i nyhetsprogrammet Aktuellt.

3 aug 2020


Kärnkraftens potentiella bidrag till ett hållbart energisystem

Förra veckan hölls Energiforks årliga kärnkraftskonferens på temat hållbarhet. Experter från en internationell arena var på plats för att dela med sig av erfarenheter och insikter.

30 jan 2020 - Kärnkraft


Ny kärnkraftsteknologi på väg

En viktig del i kärnkraftindustrins framtid handlar om att utveckla små modulära reaktorer. De tekniska detaljerna är ganska väl utvecklade. Utmaningarna handlar nu om politiska vägval och om att skapa standardiserade regelverk.

20 jan 2020


Sök spännande doktorandtjänst om provning av material

Strålsäkerhetsmyndigheten och Energiforsk finansierar nu en ny doktorandtjänst inriktad på att med ultraljudbaserade mätmetoder prova egenskaper för material inom kärnkraftindustrin.

7 jan 2020 - Kärnkraft


Flexibel drift av kärnkraftverk

Alla kärnkraftverk kan anpassas till flexibel drift och bidra med balanserande kraft och systemtjänster minst lika bra som ett gaskraftverk. Därmed är kärnkraft ett mycket bra komplement till väderberoende kraftproduktion enligt forskare och experter som i förra veckan samlades på Energiforsks årliga kärnkraftskonferens.

29 jan 2019


Hans Blix får pris under vår kärnkraftkonferens

Under den inledande middagen till Energiforsks konferens Nuclear Technology and Policy Developments den 24 januari kommer Hans Blix att tilldelas Sveriges Kärntekniska Sällskaps hederspris.

12 jan 2017 - Kärnkraft


Mer marknad eller mer reglering krävs för investeringar

Det behövs antingen mer marknad eller mer reglering för att kunna få lönsamhet i investeringar inom energiområdet. Det var en av många intressanta åsikter på Energiforsks kärnkraftskonferens nyligen. Det byggs samtidigt mer kärnkraft nu än någonsin tidigare i världen.

27 jan 2016 - Vattenkraft


Visa fler nyheter

Ansvarig

Karin Westling
08-677 27 68

Uppdragsgivare

Fortum
Karlstad Energi
Skellefteå Kraft
Swedish Atomic Forum
Teollisuuden Voima Oy
Uniper
Vattenfall

Prenumerera på nyheter!

Prenumerera på nyhetsbrevet Kärnkraft i vår omvärld och få nya resultat och inbjudan till vår årliga konferens genom att registrera dig här.