2023-02-28

Så var den årliga konferensen: ”Kärnkraften har verkligen hamnat i fokus i Sverige och Europa”

Det var ett stort intresse för Energiforsk årliga kärnkraftskonferens som ägde rum på Scandic Haymarket i Stockholm 1-2 februari. Bland annat gästades programmet av energiminstern Ebba Busch och Jan Panek, generaldirektör för kärnkraft på europeiska kommissionen. På banketten den 1 februari delade Sveriges Kärntekniska sällskap ut sitt hederspris för 2023.

– Det finns ett stort behov av kompetens och policyutveckling när det kommer till leveranskedjor inom kärnkraften, därför var årets tema ”Advancing in the Nordic supply chain” vilket jag tror var ett populärt ämne eftersom vi fick boka en större lokal strax efter att vi öppnade möjligheten för folk att anmäla sig, säger Urban Andersson, områdesansvarig för kärnkraft på Energiforsk.

Den två dagar långa konferensen inleddes onsdagen den 1 februari med en bankett. Antonio Vayá Soler från OECD Nuclear Energy Agency pratade under en middagspresentation om kärnkraftens roll i att uppnå nettonollutsläpp till 2050. Några av hans viktigaste budskap var att politiskt ledarskap, utvecklandet av fler enheter (såsom SMR:er) och kommunikation kommer att vara avgörande för att uppnå målet.

Rummet där banketten hölls onsdagen den 1 februari lystes upp av det blåa konserthuset och det snötäckta Hötorget. 

Lagom till desserten delade Sveriges Kärntekniska Sällskap ut sitt hederspris för 2023 som gavs till Carl Berglöf från Energiföretagen med motiveringen att han på ett positivt sätt tagit sig an den stora utmaningen att sprida kunskap och erfarenheter kring kärnteknik och kärnkraft. Även hedersprisen för 2022 och 2021 delades ut retroaktivt ut till  Kerstin Dahlgren och Per Lindell eftersom konferensen anordnats digitalt de senaste två åren.  

SKS delar ut hederpriset för 2021, 2022 och 2023.

Energiminstern och generaldirektören bland talarna

Dag två av konferensen bestod av ett fullspäckat schema som sträckte sig mellan kärnkraftens roll i EU, till kvalitetssäkring, kvalitetskontroll och bränsletillverkning. Bland annat gästades konferensen av Jan Panek från Europeiska kommissionen och energiminister Ebba Busch.

– Deltagandet från Ebba Busch och Jan Panek visar på att kärnkraften verkligen hamnat i fokus både i Sverige och Europa, säger Urban Andersson, områdesansvarig för kärnkraft på Energiforsk.

"Nuclear power – for a reliable and carbon-free security of electricity supply" var titeln på energiministerns presentation. 

Nytt för i år

Markus Wråke, VD på Energiforsk, var moderator på konferensen.

– Jag har modererat den årliga kärnkraftskonferensen i ett antal år nu, och tidigare idag så frågade en journalist mig ”vad är nytt i år?”. Det som framförallt står ut för mig är det starkt ökade intresset; att så många blivit intresserade och vill lära sig mer om kärnkraft, säger Markus. 

Nätverkande och kunskapsutbyte mellan branschen. 

Klicka här för att ta del av presentationerna från konferensen.

Nyheter