2017-12-06

Nytt om svenska sol-innovationer

En uppfinning som handlar om hur man kan producera billigare solceller med hjälp av en specialtillverkad tejp, och som ingår i Solelprogrammet, presenterades på Solelmässan i förra veckan.

Mässan som arrangeras av Energikontoret i Mälardalen och Stuns energi samlade 750 deltagare och 45 utställare. Energiforsk fanns på plats med utställning och rapporter från det nyligen avslutade Solel-programmet som har pågått sedan 2013 i samarbete med bland andra Energimyndigheten.

–Vi har bytt ut den traditionella lödningen som sammanfogar solcellerna i en modul med en specialtillverkad tejp. Det blir inte bara billigare, utan det är också bättre för miljön eftersom inget bly behövs och mängden silver är mindre än vid traditionell tillverkning, berättar Jonas Buddgård på JB Ecotech.

Ett samarbete kring tejpen har också inletts med det finska företaget Luvata. Och ett utvecklingsprojekt är i gång i Holland för att trycka tunna gridmönster på dubbelsidiga solceller, vilket kan öka prestandan och sänka kostnaderna ytterligare.

Läs mer om Jonas Buddgårds projekt och andra resultat från Solel här!

Nyheter