2021-11-04

Nordens svar på klimatfrågan på COP26

Under FN:s stora klimatkonferens COP26 som hålls i Glasgow just nu kommer resultat från aktuella modelleringar som visar hur Nordens energisystem ska uppfylla Parisavtalet att presenteras.

Det är projektet Nordic Clean Energy Scenarios, vars slutrapport presenterades i början av september, som modellerat tre olika scenarier som uppnår koldioxidneutralitet där man pekat ut fem tongivande lösningar. Markus Wråke, vd på Energiforsk har lett den grupp nordiska forskare och konsulter som ligger bakom arbetet med projektet.

–Direkt elektrifiering är en allt tydligare central strategi​. Men det är såklart en enorm utmaning och stora osäkerheter kvarstår, bland annat hur vi ska balansera mellan kostnader och vad som är acceptabelt politiskt, socialt och miljömässigt, säger Markus Wråke.

Nordisk Energiforskning arrangerar fem programpunkter som sidoevent till COP26. Måndagen den 8 november kommer olika nyckelintressenter att diskutera hur man löser klimatkrisen och uppnår koldioxidneutralitet, med hjälp av ”in real life” resultat och insatser från Norden.

–Det nordiska samarbetet kring energiproduktion och konsumtion är unikt. Genom att vara med på COP26 – världens största skyltfönster – vill vi presentera svar på klimatfrågor, skapa en plattform för dialog, nätverka och dela kunskap för att främja samarbetet inom Norden såväl som globalt, säger Klaus Skytte som är vd för Nordisk Energiforskning.

Hybrideventen hålls i den nordiska paviljongen i Glasgow SEC Centre, Hall 4, Exhibition Way och i den nordiska COP26-hubben i Helsingfors, Nordic Culture Point, Kaisaniemenkatu 9. Eventen kan förstås också följas online. Läs mer om de olika eventen här.

Läs mer och ladda ner rapporten Nordic Clean Energy Scenarios.

Nyheter