2023-04-13

Ny webbinariesatsning från Svenskt vattenkraftcentrum

Svenskt vattenkraftcentrum inleder en ny webbinariesatsning. Forskningsresultat ska presenteras kortfattat den sista fredagen varje månad under resten av året. Syftet är att sprida forskningsresultat och kunskap till vattenkraftaktörer och hela energibranschen.

Mellan 2018–2022 drev Energiforsk kompetenscentrumet Svenskt vattenkraftcentrum som var en unik och långsiktig satsning för kompetensförsörjning och kunskapshöjning inom vattenkraften. Centret bidrog under sina fyra år till att ta fram många nya forskningsresultat.

– Vi vill nå ut till branschen med den här kunskapen, det är inte alla som har möjlighet att läsa vetenskapliga artiklar eller avhandlingar. Därför inleder vi nu vår nya satsning där flera projekt kommer att presenteras under 10–15 minuter vid olika lunchwebbinarier, säger Emma Hagner, programansvarig för Svenskt vattenkraftcentrum.

Det sista fredagen varje månad under 2023, med undantag för ett sommaruppehåll, kommer två till tre projekt att presenteras och diskuteras under ett 45 minuter långt lunchwebbinarium.

– Inom vårt dammsäkerhetsprogram har vi en liknande satsning där avslutade rapporter presenteras i ett kort frukostwebbinarium och det har varit ett väldigt uppskattat koncept med många deltagare varje gång, säger Carolina Holmberg som också jobbar med vattenkraft på Energiforsk.

Utöver att två till tre forskare eller projektledare kommer att presentera sina projekt, kommer experter ställa frågor till utförarna i slutet av webbinariet. Frågorna syftar till att sätta resultaten i kontext för vattenkraftindustrin och tekniska konsulter som kan implementera de nya resultaten i sin dagliga verksamhet. Presentationerna kommer också att spelas in och finnas tillgängliga på Energiforsks hemsida efteråt.

Det första lunchwebbinariet inleds den 28 april och då kommer Kim Berglund från Luleå tekniska universitet att presentera sina resultat om lagermaterial i vattenkraftapplikationer. Andra fokusområden som kommer att presenteras under året är till exempel islaster, maskininlärning och beräkningsmetoder.

– Se till att boka upp sista fredagen varje månad redan nu! Vi kommer att använda oss av samma Teamslänk i alla webbinarier så att det ska vara lätt för folk att hoppa in i mötet, säger Emma Hagner.

Prenumerera på Energiforsks nyhetsbrev för Svenskt vattenkraftcentrum för att inte missa några uppdateringar om serien. Vi kommer även att publicera information inför webbinarierna på vår konferenssida.

Nyheter