2018-02-14

Framtidens medarbetare på besök

Härom kvällen bjöd vi tillsammans med branschorganisationen Energiföretagen Sverige in energistudenter och nysvenska energiingenjörer till mingel och samtal om forskning, innovation och jobbmöjligheter i energibranschen.

Nästan 50 personer samlades när Energiforsk och Energiföretagen Sverige gemensamt tog emot studenter från Energi- och miljöprogrammet på KTH och deltagarna i nätverksprogrammet Mötesplatsen.

Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige och Markus Wråke, vd för Energiforsk inledde med att presentera sina respektive verksamheter. Presentationerna följdes av två mer specifika perspektiv på vad organisationerna jobbar med.

Åsa Elmqvist från Energiforsk berättade om hur forskningsprojekt bedrivs i praktiken, och programmet Vindforsk i synnerhet. Anders Fredriksson, ansvarig för digitalisering och smarta energisystem på Energiföretagen Sverige gav en överblick av hur energibranschen under årtionden varit en av grundpelarna i svenskt samhällsbygge.

Det röda tråden var energibranschens och energiforskningens utmaningar och vår digitaliserade, elektrifierade framtid.

Frågor om både stort och smått

Som avslutning ställde studenterna talarna mot väggen med ingående frågor om allt från vätgasen som drivmedel till hur man bäst söker jobb i branschen. Lennart Kjellman, som själv har gått utbildningen på KTHs energi- och miljöprogram, fick förstås frågor om jobbet som programansvarig på Energiforsk.

–Jag är intresserad av forskning och utveckling, men kände inte att jag just nu är redo att lägga fem år på att disputera. Då är det här är ett bra sätt att vara involverad, svarar Lennart.

–Mitt jobb går ut på att vara länken mellan forskarvärlden och energivärlden. Jag hjälper andra att få igenom sina forskningsidéer. Det handlar mycket om kommunikation mellan olika parter.

–Jag gör allt från att arrangera möten där en grupp branschföreträdare planerar verksamheten det kommande året inom ett forskningsområde, till att som i dag ta fram namnlappar till den här träffen med er.

–Du som är intresserad av att jobba med forskning och kunskapsspridning, håll utkik efter jobb på vår webbplats eller skicka ett mejl till vår vd Markus Wråke.  

Nyheter