2020-10-02

Missade du NEPPs panelsamtal

Hur utnyttjar vi morgondagens möjligheter och räddar dagens jobb? Det diskuterades i ett samtal mellan representanter från Energimyndigheten, Breakthrough Energy, Hitachi ABB Powergrids, International Energy Agency och Stockholm Exergi härom veckan.

Nu kan du se en inspelning av samtalet, som arrangerades tillsammans med forskningssatsningen Nordeuropeiska energiperspektiv NEPP.  

Pandemin har lett till stora konsekvenser både för enskilda individer och för samhället i stort. Metchthild Wörsdörfer från International Energy Agency, IEA konstaterade att Covid 19 slagit hårt mot länders ekonomier och att pandemin innebär en kraftig minskning av investeringar i energisektorn.

Den övergripande frågan under samtalet var vilka teknologier som kommer att göra skillnad och hur vi ska kunna implementera dem. Bland annat togs villkorat stöd till flygindustrin upp, ramverk för ekonomisk kompensation för negativa utsläpp och vikten av fortsatt satsning på forskning och utveckling.

–Jag studsade lite för hur samstämmigt deltagarna menade att dagens marknad inte kommer att leverera den förändring vi behöver, åtminstone inte i tid. Flera pekade på behovet av statligt ledarskap, ibland gränsande till att välja de vinnande teknikerna. Det är en tydlig förändring från den mer teknikneutrala ansats som har dominerat den svenska debatten under lång tid, påpekade Markus Wråke, VD opå Energiforsk efter samtalet.

Se sändningen av panelsamtalet här

Seizing the moment or missing the opportunity?

Mer om NEPP här!

 

 

Nyheter