2018-08-10

Ny medarbetare med intresse för vattenkraft, miljö och chiliodling

Den här veckan välkomnar vi vår senaste medarbetare Emma Hagner som kommer från Sweco där hon jobbat i gruppen för vattenkraftturbiner. Emma är områdesansvarig för forskningen inom vattenkraft och ska till att börja med ta hand om Svenskt vattenkraftcentrum, SVC.

–Emmas kombination av teknisk kompetens och förmåga att leda projekt och grupper av experter passar väldigt bra hos oss på Energiforsk. Emma kan verkligen energisystemet och jag är jätteglad att hon valde att komma till oss, säger vd Markus Wråke.

Emma är civilingenjör och har läst Energisystem i Uppsala och studerat ett år i Mexiko. Under sina fyra år på Sweco har hon gjort många turbinprovningar i hela landet, tagit fram förstudier och gjort produktionsberäkningar. Hon har också stor erfarenhet av mer övergripande studier som effektpotential för svensk vattenkraft, behovsanalys för FoU åt Energimyndigheten och ett antal projekt som spänner över både miljö och energi inom vattenkraft.

–I miljöprojekten har jag varit projektledare och framför allt försökt hålla ordning på ett gäng olika experter för att få fram ett sammanknutet resultat inom en given budget. Det tror jag är en bra erfarenhet för jobbet här på Energiforsk som jag verkligen har sett fram emot, säger Emma Hagner.

Ett litet torp med stor trädgård i Sorunda söder om Stockholm är Emmas bostad. Där bor hon tillsammans med sin man från El Salvador och en ettårig dotter. Familjen bygger och renoverar mycket med fokus på byggnadsvård och ekobygg och omvandlar stora fält av brännässlor till en användbar trädgård.

–I år har vi en stor tomat- och chiliodling som vi hoppas ska täcka vår chilisåskonsumtion, säger Emma  som annars tycker mycket om att läsning och musik. Just nu läser hon science fiction men också pretentiösa klassiker och lyssnar på mycket jazz och latinamerikansk musik.

Nyheter