2018-06-01

Energiforsk till nya höjder med Elin

I dag välkomnar vi Elin Hellmér till oss på Energiforsk. Elin kommer i första hand att jobba med forskningsfrågor inom vattenkraft som leder till ny kunskap om miljö, dammsäkerhet, hydrologi och betong.

–Elins kunnande och intresse för miljöfrågor passar mycket bra nu när vi är på väg att dra igång Hope – ett nytt program om vattenkraftens miljöfrågor. Vattenkraften är ett av våra centrala områden så att rekrytera riktigt duktiga medarbetare som Elin är oerhört viktigt för oss, säger Markus Wråke vd på Energiforsk.

Elin har läst till civilingenjör inom energi och miljö på KTH. Hon har just skrivit färdigt sitt ex-jobb på Fortum Hydro som handlar om en metod för vattenprov som heter environmental DNA.

–Vattenprovsmetoden e-DNA utnyttjar det faktum att växter och djur lämnar DNA-spår efter sig i form av döda celler, slem och svett. Genom att ta ett vattenprov och därefter extrahera och analysera DNA-resterna kan man med god precision identifiera vilka arter som rör sig i vattnet, säger Elin Hellmér.

Elin kommer börja med att ta över ansvaret för Krafttag ål, Kompensationsodling vattenkraft och Dammsäkerhetstekniskt utvecklingsprogram efter Sara Sandberg som inom kort slutar sin anställning på Energiforsk och börjar som Environmental Project Manager på Fortum. Lycka till Sara! 

Tidigare jobbade Elin på tankesmedjan Global Utmaning med energimarknadsfrågor. På fritiden är hon helst ute i naturen, där segling och klättring är två favoriter.

–Klättring började jag med för att komma över min höjdrädsla, men det utvecklade sig till ett stort intresse som jag mer än gärna ägnar min tid åt, säger Elin Hellmér.

 

 

Nyheter