2020-11-24

Välkommen Rebecca!

Vi fortsätter att stärka vårt lag, Rebecca Samuelsson är Energiforsks senaste kollega. Med en master i hållbara energisystem och en bakgrund i gasbranschen ska Rebecca jobba med projekt inom gasforskning och med det EU-finansierade innovationsprojektet CoordiNet som utvecklar lokala marknadslösningar för en mer effektiv användning av elnätet.

–Vi har länge velat stärka vår kompetens inom gasområdet, och med Rebecca gör vi verkligen det. Dessutom har hon lång internationell erfarenhet, bland annat från Spanien, vilket är en stor resuts inte minst för Coordinet-projektet, säger Markus Wråke, Energiforsks vd och fortsätter:

–Energiforsk förbereder också en forskningsatsning inom vätgas där Rebecca kommer att vara en stor tillgång. Det är inte lätt att hitta personer med Rebeccas profil så jag är jätteglad hon valt att komma till oss när hon nu vänder hem till Sverige igen.

Rebecca läste maskinteknik på Chalmers med valbara kurser som Waste Management och LCA-analys. Hon ville göra sitt xjobb utomlands och bestämde sig tillsammans med en kurskamrat för att göra det i Mexiko. Det var just när landet höll på att öppna upp sin energimarknad så arbetet handlade om att modellera en stats elgenereringssystem, och därmed jämföra kostnader och utsläpp for olika framtidsscenarion.

–Jag tycker att energi- och klimatfrågan är jätteintressant. Att jag sen började arbeta med gas var en slump. Jag hade sommarjobbat på Swedegas, fick jobb där efter min examen och när företaget köptes upp av ett det spanska bolaget Enagás fick jag möjlighet att jobba i Madrid där jag varit i fem år. 

Nu ser Rebecca fram emot att arbeta i Sverige, i en svensk arbetskultur och lite närmare familjen i Göteborg. Hon uppskattar att arbeta med människor och värderar raka relationer.

–Jag engagerar mig lätt i en uppgift och vill kunna påverka och styra projekt själv. Det är också viktigt för mig att arbeta med frågor som har betydelse i samhället, sånt som kan göra världen lite bättre.

Jobbet på Energiforsk ser Rebecca som en chans att bredda sig eftersom projekten i energisektorn har en stor bredd. Till att börja med är det EU-projektet Coordinet som Rebecca tar över efter Mats Nilsson. Hon kommer också arbeta med  ett projekt om gassystem och marknad och med den nya satsningen inom vätgas.

–Det är en kul epok att jobba med energi just nu, utbrister Rebecca. Allt går hand i hand. Energi och miljö hänger ju ihop!

På fritiden dansar Rebecca gärna Lindy Hop, något som är vilande nu under pandemin, och som ersatts av cykelturer på mountainbiken.

Nyheter