Elförsörjning är ett av de viktigaste infrastruktursystemen i vårt samhälle samtidigt som elöverföring i sig blir allt mer komplex. Detta beror bland annat på ökade andelar intermittent elproduktion, ökat effektbehov till följd av omställningar av elintensiva verksamheter och fordonsflottan, nya EU-direktiv samt förändrad elanvändning. Ett åldrande elnät och kapacitetsbrist är också faktorer som kommer att spela en allt större roll och som behöver införlivas i risk- och tillförlitlighetsanalysen.
Dagens utveckling med allt fler sammankopplade system och integrerad digital utrustning i elsystemet gör samhället sårbart på nya sätt, vilket gör att fortsatt kunskap- och kompetensutveckling inom området risk- och tillförlitlighetsanalys är nödvändig. Att använda sig av risk- och tillförlitlighetsanalyser är en möjlighet att rikta investeringarna till de mest kritiska åtgärderna i elnäten för att kunna driva och utveckla det framtida elnätet på ett hållbart sätt.
Energimarknadsinspektionen vidareutvecklar sina kvalitetskrav vilket ställer högre krav på kompetens inom risk- och tillförlitlighetsanalys inom elnätföretagen. Utvecklingen internationellt pekar också på att tillförlitlighetsanalyser kommer att användas för att planera investeringar i större utsträckning i framtiden. Det är en trend som också kommer att gälla i Sverige.