År 2005 kom Barsebäck kärnkraftverk att bli det första kommersiella kärnkraftverket i Sverige att permanent stängas ned då anläggningens andra och sista reaktor togs ur drift den 31 maj. Kärnkraftverket, som är beläget i Kävlinge kommun i Skåne, hade under drifttiden tillstånd att driva två kokvattenreaktorer med en elektrisk nettoeffekt om 600 MW vardera. Den första reaktorn, B1, togs i kommersiell drift i maj 1975 medan den andra reaktorn, B2, togs i kommersiell drift i juli två år senare. Till följd av politiska beslut stängdes B1 ned den 30 november 1999 och B2 den 31 maj 2005, reaktorerna hade då sammanlagt producerat drygt 200 TWh el.
Året efter nedstängningen av B2 transporterades det sista kärnbränslet från Barsebäck till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn och anläggningen gick in i så kallad servicedrift. Detta är den fas ett avställt kärnkraftverk befinner sig i efter det att allt bränsle avlägsnats från anläggningen och innan nedmontering och rivning inleds, i Barsebäcks fall befann sig anläggningen i servicedrift åren 2006–2019.
Under servicedriften kan nedmontering och segmentering av vissa komponenter vara tillåtet. På Barsebäck genomfördes de första nedmonteringsprojekten perioden 2016–2019 då interndelar i de båda reaktortankarna segmenterades och lyftes ut. Delarna placerades i ett mellanlager som uppfördes på området under samma period, där de idag fortsatt mellanlagras i väntan på vidare transport till SFL (slutförvaret för långlivat avfall). När avfallet kommer kunna placeras i SFL går dock inte att förutse eftersom förvaret inte har uppförts ännu. SKB uppger att projektet för byggnationen av SFL inte har kommit lika långt som övriga projekt kopplade till slutförvar och i dagsläget har endast ett förslag på ett förvarskoncept tagits fram.
Nedmontering och rivning fram till 2022
Nedmonteringen och rivningen av kärnkraftverket inleddes som planerat under 2020. Den radiologiska rivningen av verkets två reaktorer som pågår i dag, sker i ett gemensamt projekt med rivningen av de två reaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn. Projektet som planeras pågå fram till 2028 är uppdelat i olika arbetspaket där de större arbetena genomförs sekventiellt på en reaktor i taget. På så sätt väntas erfarenheter och lärdomar kunna utnyttjas vilket ska leda till mer effektiva och säkrare rivningar på de båda kärnkraftverken. Den radiologiska rivningen av anläggningarna sker inifrån och ut för att omhänderta det mest aktiva avfallet först, vilket innebär att rivning av byggnaderna kommer ske sist.
Det första arbetet med nedmontering av reaktortankarna inleddes 2020 då segmenteringen av reaktortanken på B1 påbörjades. Den 20 meter höga och 530 ton tunga reaktortanken lyftes bort i ringformade delsegment som skars till med gasskärning. Segmenten placerades i metallådor som i dagsläget förvaras på området i mellanlager i väntan på transport till slutförvar. Nedmonteringen av reaktortanken pågick i ungefär ett år och den 27 oktober 2021 lyftes den sista delen av tanken ut vilket innebar att B1 blev den första kommersiella kärnkraftsreaktorn i Sverige att helt monteras ned. Under samma år färdigställdes även det andra mellanlagret på området i vilket lågaktivt avfall lagras i väntan på vidare transport.
I slutet av 2021 hade även alla generatorer och turbiner på såväl Barsebäck som Oskarshamn monterats ned och hanterats. På Barsebäck kunde flera delar, bland annat generatorstatorn, friklassas och transporteras till en konventionell återvinningsanläggning för vidare hantering och återvinning. Vid friklassning av objekt säkerställs det att den radioaktiva föroreningen ligger under av strålsäkerhetsmyndigheten uppsatta gränsvärden och ett friklassat objekt behöver därför inte hanteras utefter regler kopplade till strålskyddslagen utan kan hanteras som vanligt avfall.
Vad pågår idag?
Henrik Olsson, som är Brand Project Manager på Uniper, lyfter fram tre större projekt under 2022. Nedmonteringen av reaktortanken på B2 påbörjades och börjar nu närma sig sitt slut. Även arbetet med nedmonteringen av kondensorerna på Barsebäck 1 och 2 har kommit långt och förväntas vara klart innan året är slut. Vid nedmontering av kondensorerna på Barsebäck har arbetsmetoden utvecklats i det att vattenblästring används för att på plats rengöra kondensorernas insida från radioaktiva föroreningar, något som inte gjordes på OKG. Detta möjliggör att metallen i konstruktionerna kan friklassas på kärnkraftverket och transporteras direkt till metallåtervinning i stället för till en mellanhand som rengör metallen.
Inne på B1, där reaktortanken under 2021 monterades ned, pågår i dagsläget nedmontering av den biologiska skölden som omgav reaktortanken. Denna består av cirka 14 000 ton betong, där 40 % förväntas kunna friklassas och återanvändas som byggmaterial. Detta möjliggörs genom att den biologiska skölden sågas itu horisontellt på mitten vilket separerar den inre delen av betongen i konstruktionen, vilken befunnit sig närmst reaktortanken och som kontaminerats, från den yttre delen av betongen som inte utsatts för radioaktiv förorening. Hur stor andel av betongen i konstruktionen som har kontaminerats och måste slutförvaras fastställs genom provtagningar och mätningar.
Den konventionella rivningen och framtiden på Barsebäck
Den radiologiska rivningen på Barsebäck väntas pågå till 2028 och därefter planeras anläggningarna kunna friklassas för att möjliggöra konventionell rivning av bland annat reaktorbyggnaderna i början av 2030-talet. Det slutliga målet har hittills varit att området där kärnkraftverket är beläget ska omklassas till industritomt där strålningsnivån ligger på samma nivå som omgivningen. Vad området ska användas till i framtiden har inte fastställts men Energimyndigheten har klassat området som riksintresse för ny elproduktion.
I slutet av oktober gick Uniper ut med information om hur bolaget har en vision om att uppföra en energipark på området. Tanken bakom denna vision är att använda sig av olika fossilfria kraftslag för att producera el och vätgas för att lyckas ta sig an framtidens energiutmaningar. För att optimera produktionen ska kraftslagen interageras med varandra istället för att konkurrera. Åsa Carlson, vd för dotterbolaget Barsebäck Kraft, uttrycker även en vilja att utveckla området till ett forskningsnav där fokus ligger på utvecklandet av nya energitekniker.
Huruvida energiparken kommer realiserar eller inte är idag inte känt. Det som står klart är att nedmonteringen och rivningen av Barsebäck 1 och 2 fortsätter enligt plan – resten får framtiden utvisa.