Forsmark 1 ökar produktionen inför vintern

Forsmark 1 ökar produktionen inför vintern

Forsmarks kärnkraftverk levererar mer el till nätet redan i höst.

Forsmark 1 går i gång igen efter årets revision med en högre effekt än tidigare. Effekthöjningen var förberedd sedan flera år, men stötte på patrull i förvaltningsrätten 2020. Vad har hänt sedan dess?

2022-11-25

Forsmark 1-reaktorn har startat upp igen efter året revision. Under hösten 2022 och våren 2023 kommer effekten successivt höjas med 100 MW till nätet. 

Svenska Kraftnät, som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el, utfärdar föreskrifter med bland annat krav på elproducenter avseende störningstålighet, spänningsreglering, effektreglering och avställning som behöver vara uppfyllda inför en effekthöjning. Kraven på störningstålighet beskriver hur stora och långvariga störningar i stamnätet en elproducent skall klara utan att själv behöva kopplas bort från nätet.

Andra gången gillt

Forsmark har en gång tidigare ansökt hos Svenska Kraftnät om undantag från bestämmelserna om störningstålighet för att kunna höja den elektriska uteffekten i Forsmark 1, från 990 till 1 125 MW. Ansökan avslogs 2017, överklagades av Forsmark till Förvaltningsrätten, som avslog överklagandet i början av 2020.

Motiveringen var den gången att Forsmark ”inte visat att ett undantag från förskrifterna inte har någon påtaglig negativ betydelse för driftsäkerheten i det nationella elsystemet.” Svenska Kraftnät menade att eftersom en generatoranslutning till transmissionsnätet efter effekthöjningen skulle ge problem med kravet på bibehållen nätanslutning, så var risken för stor att generatorerna skulle falla ur fas (tappar synkronism med övriga nätet) och därmed kopplas bort från nätet. Störningar i nätet skulle alltså efter en effekthöjning kunna leda till ökad risk för bortkoppling av Forsmarks generatorer med ytterligare störningar i nätet som följd. Forsmark å andra sidan menade att den föreslagna effekthöjningen inte menligt skulle försämra driftsäkerheten i elsystemet.

– Vi har olika uppfattningar om vilken metod som ska användas vid prövningen av vad den här effekthöjningen skulle betyda för elnätet, kommenterade Forsmarks och Ringhals vd Björn Linde när beskedet lämnades.

I slutet av oktober 2022 fick Forsmark klartecken från Svenska Kraftnät att trots tidigare beslut höja effekten. Per Lamell, som är fackområdesspecialist inom elkraft på Forsmark, menar att det senaste årens anläggningsändringar med bland annat en ny spänningsregulator, ett förändrad driftläggning och bättre modellering kan vara bidragande orsaker till att Svenska Kraftnät nu gör en ny bedömning.

– Med våra bättre modeller kommer vi närmare hur anläggningen faktiskt fungerar. Vi har räknat på flera scenarier och uppfyller kraven, säger han.

I modellerna analyseras olika fel och hur de påverkar kravuppfyllnaden, berättar Per Lamell. Det kan exempelvis handla om att det blir ett fel utanför linjebrytarna vid stamnätstationen Tuna på ledningen mot Hagby som sedan kopplas bort.

Fredrik Tinglöw, som är Head of System Design på Svenska Kraftnät poängterar att den nya ansökan inte är beviljad än.

– Just nu pågår en verifiering/granskning av Forsmarks ansökan om undantag. Inget beslut är i dagsläget fattat. Oavsett om något har hänt sedan förra gången eller inte måste vi behandla varje ansökan som en ny. Med det sagt kan vi passa på att nämna några förutsättningar som ändrats sedan tidigare:

  • Denna ansökan avser 56 MW vilket är mindre än förra gången
  • ”Elektrisk primärutrustning” och reglersystem för generatorerna i F1 har förnyats
  • Kraftsystemet och stamnätet har förändrats till viss utsträckning, säger Fredrik Tinglöw.

Effekthöjning förberedd sedan länge  

För snart tio år sedan, 2013, genomfördes en effekthöjning på Forsmark 2 och planerna för en effekthöjning på Forsmark 1 har funnits på plats sedan många år

– Vi gjorde en förstudie 2004 där vi identifierade viktiga åtgärder på elkraftkomponenter och i ångprocessen för att höja effekten på alla tre blocken, säger Per Lamell.

Nu genomförs effekthöjningen till slut. Provdrift pågår för det första steget i höjningen fram till sista november 2022.

– SvK har delgivit Forsmark krav på komplettering och verifiering, vilket vi har genomfört enligt föreskrivna förutsättningar. Vi har begärt undantag från två paragrafer i Svenska Kraftnäts föreskrift utifrån att det skrevs kontrakt om anläggningsändringarna innan den nya föreskriften om nätanslutning av generatorer EIFS 2008:2 började att gälla, vilket man kan göra så länge man kan visa att avvikelsen ”inte har någon påtaglig negativ betydelse för driftsäkerheten i det nationella elsystemet”, säger Per Lamell.

Föreskriften SvKFS 2005:2 Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar beskriver bland annat villkor för störningstålighet och spänningsreglering. Forsmark begär dispens från villkoret i tredje kapitlet, femte paragrafen om att man skall klara spänningsbortfall i stamnätet under 250 millisekunder, samt från villkoret i fjärde kapitlet, fjärde paragrafen om oscillationskrav vid tomgång.

– Oscillationskravet bygger på att man vill undvika bidrag till småfrekvensinstabilitet eller påtagligt försämrad dämpning i nätet . Vi har analyserat småfrekvensstabiliteten och menar att vi uppfyller syftet med kravet och vi har skickat våra analyser till Svenska Kraftnät, säger Per Lamell.  

Om Svenska Kraftnät inte har några vidare följdfrågor kan den nya effekten godkännas permanent.   

Stegvis genomförande

Effekthöjningen är emellertid inte helt klar där. Den sker stegvis, 50 MW under slutet av 2022 och ytterligare 50 MW under 2023, efter revisionen som görs i maj 2023. Ett skäl till att halva effekthöjningen måste vänta är att dagens reservstator för den ena generatorn på Forsmark 1 skall bytas ut mot den ordinarie. I samband med steg 2 i effekthöjningen behöver både Svenska Kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten också utfärda nya tillstånd.

– Nu kör vi med en reservstator, medan den ordinarie statorn är på reparation. Vid revisionen nästa år skall den återinstalleras och därefter är vi redo att höja effekten ytterligare 50 MW, säger Per Lamell.

Även under provdrift sker effekthöjningen stegvis beroende på provens art, med upp- och nedgångar i effekt. Under provdriften i november föreskriver tillståndet från Svenska Kraftnät att effekten från Forsmark 2 minskas.

– Provdriften sker utan att ansökan om undantag har beviljats och sänkningen av effekt hos F2 sker för att säkerställa att bedömt möjliga värsta felfall inte resulterar i större bortfall av inmatad effekt till stamnätet än om inte provdrift hade genomförts, förklarar Fredrik Tinglöw.

I dagsläget är inga ytterligare effekthöjningar aktuella på Forsmark och det är ingenting vare sig Forsmark eller Svenska Kraftnät vill spekulera om.

– Vi hanterar nu ansökan om effekthöjning för F1 med 56 MW. Svenska Kraftnät kan inte i dagsläget bedöma vad som skulle krävas för ytterligare effekthöjningar då sådana utredningar ej har utförts, säger Fredrik Tinglöw.

Om vi tillåter oss att spekulera, så kanske det som ligger närmast till hands för att möjliggöra ännu en effekthöjning är att byta högtrycksventilerna på Forsmark 1 till samma typ som på Forsmark 2.