Rapport

Fjärde generationens kärnkraft

Uppdaterad 2024-05-20 Publicerad 2019-10-03

Det talas mycket om fjärde generationens kärnkraft och om hur den tekniken kan leda till ett framtida energisystem där kärnkraften spelar en viktig roll. Det finns både en rapport och kortfattade broschyrer på svenska och engelska som svarar på de viktigaste frågorna kring tekniken och vilken roll den kan få. Läs mer i materialet till höger här på sidan!

Det avgörande skälet för att börja bygga ut fjärde generationens kärnkraft är att den ger möjlighet att ersätta de fossila bränslena globalt samtidigt som tillgången på energi kan öka. Stora delar av världens befolkning skulle behöva använda mer energi snarare än mindre.

Kärnkraften har stor potential att bidra, men för att systemet ska bli uthålligt behövs på sikt en övergång till fjärde generationens kärnkraft, eller Generation IV (Gen IV). Energiforsk har därför tagit initiativ till denna summerande rapport för att beskriva var tekniken står i dag och hur den kan bidra till framtidens energisystem.

Gen IV är benämningen på kärnkraftssystem som kan leverera obegränsade mängder hållbar energi utan att lämna efter sig långlivat avfall. Stärkta säkerhetskrav samt försäkring att det ej går att avleda klyvbart material från bränslecykeln för vapenändamål resulterar i strikta ramar för hur reaktorer och bränslecykelanläggningar kan vara utformade. Det krävs också att bränslet kemiskt upparbetas så att det klyvbara material som finns kvar i det använda bränslet kan återföras till bränsletillverkningen.

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:317

Författare

Daniel Westlén