Rapport

Fjärde generationens kärnkraft

Uppdaterad 2024-05-20 Publicerad 2019-10-03

Det talas mycket om fjärde generationens kärnkraft och om hur den tekniken kan leda till ett framtida energisystem där kärnkraften spelar en viktig roll. Det finns både en rapport och kortfattade broschyrer på svenska och engelska som svarar på de viktigaste frågorna kring tekniken och vilken roll den kan få. Läs mer i materialet till höger här på sidan!

Det avgörande skälet för att börja bygga ut fjärde generationens kärnkraft är att den ger möjlighet att ersätta de fossila bränslena globalt samtidigt som tillgången på energi kan öka. Stora delar av världens befolkning skulle behöva använda mer energi snarare än mindre.

Kärnkraften har stor potential att bidra, men för att systemet ska bli uthålligt behövs på sikt en övergång till fjärde generationens kärnkraft, eller Generation IV (Gen IV). Energiforsk har därför tagit initiativ till denna summerande rapport för att beskriva var tekniken står i dag och hur den kan bidra till framtidens energisystem.

Gen IV är benämningen på kärnkraftssystem som kan leverera obegränsade mängder hållbar energi utan att lämna efter sig långlivat avfall. Stärkta säkerhetskrav samt försäkring att det ej går att avleda klyvbart material från bränslecykeln för vapenändamål resulterar i strikta ramar för hur reaktorer och bränslecykelanläggningar kan vara utformade. Det krävs också att bränslet kemiskt upparbetas så att det klyvbara material som finns kvar i det använda bränslet kan återföras till bränsletillverkningen.

Nyheter

Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:317

Författare

Daniel Westlén