Rapport

Kylvattenvärme från kärnkraft i fjärrvärmesystem - etapp 2 Systemstudie

Uppdaterad 2024-05-20 Publicerad 2019-10-07

Möjligheten finns att utnyttja kylvattenvärme från framtida kärnkraftverk till fjärrvärmesystem (kärnvärme). Systemmässigt skulle kärnvärme kunna innebära minskad miljöbelastning genom att dagens fjärrvärmeproduktionsanläggningar i aktuellt fjärrvärmenät bara skulle behöva användas som reserv och spets. I denna studie belyses systemmässiga möjligheter och konsekvenser vid värmeproduktion i kärnkraftverk.

De scenarier som har studerats är två alternativ där kärnkraftverket kan leverera maximalt 1 000 MW värme eller 1 500 MW värme. Dessa alternativ har sedan jämförts med ett business as usual- (BAU)alternativ som representerar fjärrvärmeproduktionen i Stockholm utan kärnvärme.

Kostnaderna för total produktion, inklusive reserver, jämförs i de olika alternativen. Intäkterna från värmeförsäljningen efter distributionen inkluderas inte då dessa förutsätts var lika i alla alternativ. Våra slutsatser från projektet är att det inte är lönsamt att utnyttja kylvattnet från ett nytt kärnkraftverk i Forsmark till fjärrvärmesystemen i Stockholm eller Uppsala.

Resultatet beror på att investeringen är mycket stor och värdet av förlorad el i kärnkraftverket och transmissionsledningen är betydande. Dessutom är även värmeproduktionen i BAU-alternativet baserad sig på relativt billig avfallsförbränning och biokraftvärme.

Ur ett miljömässigt perspektiv finns det både fördelar och nackdelar med kärnvärme. Vid en summering av samtliga miljökonsekvenser från utsläpp ger kärnvärme-alternativen betydande möjligheter att minska miljöpåverkan jämfört med BAU-alternativet.

Nyheter

Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Energiforsk startar projektet Konkurrensen om skogsråvaran

Konkurrensen om skogen och dess restprodukter förväntas öka när allt fler sektorer ska bli fossilfria. Därför startar Energiforsk nu en andra etapp av projekt Konkurrensen om skogsråvaran.

10 mar 2025 - Energisystem


Nytt verktyg ger nätägare bättre uppfattning om solelsproduktion

Johan Lindahl på Bequerel Sweden har tagit fram ett maskininlärningsbaserat fjärranalysverktyg som kan ge nätoperatörer en bättre uppfattning om hur stor produktionen av solenergi är i ett visst område.

4 mar 2025


Stor potential för datacenter att delta på stödtjänstmarknaden

Många datacenter i Sverige står utanför Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader, trots att de tack vare batterier skulle kunna vara aktiva. Men det finns stor potential att fler kan delta aktivt. En nyckel är ökad kunskap både hos datacentrens ägare och deras kunder, enligt en ny rapport från Energiforsk.

4 mar 2025 - Elnät


Samarbete i fokus under Speed Locals första workshoppar

Samarbete mellan kommuner, lokalt näringsliv och invånare är avgörande för att Sverige ska nå sina energi- och klimatmål. Det är en av slutsatserna från forskningsprogrammet Speed Locals inledande lokala workshoppar.

3 mar 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2011:54

Författare

Anders Ångström och Helena Nielsen