Rapport

Full effekt

Uppdaterad 2024-11-21 Publicerad 2021-06-07

Hur klarar vi effektbalansen i det framtida elsystemet? Vilka utmaningar ser vi med elförsörjningen? Vad händer om det inte blåser tillräckligt, eller om möjligheterna att importera el minskar? Och hur kan en mer flexibel elanvändning bidra till att stabilisera elbalansen?

Rapporten fokuserar främst på elsystemets förmåga att klara av den allra högsta belastningen, den så kallade topplasten. Här belyser vi utmaningarna för elsystemet i ett antal an­strängda situationer, till exempel om det inte skulle blåsa under en längre tid.

Rapportens beräkningar och resonemang pekar på några viktiga utmaningar som måste uppmärksammas av politiker och energisektorns olika aktörer redan nu, för att vi inte ska få problem med vår framtida elförsörjning.

Nyheter

Insektsangrepp från snytbaggen kan minskas med bioaska

Försök i fält visar att bioaska minskar snytbaggegnag på nyplanterad gran. Maria Greger på Stockholms universitet har nu genomfört ytterligare en studie som visar att snytbaggar undviker nyplanterade granplantor som fått en giva bioaska.

13 jun 2025


Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:778

Författare

Thomas Unger, Johan Holm, Bo Diczfalusy och Cecilia Hellner