Rapport

Full effekt

Uppdaterad 2024-09-11 Publicerad 2021-06-07

Hur klarar vi effektbalansen i det framtida elsystemet? Vilka utmaningar ser vi med elförsörjningen? Vad händer om det inte blåser tillräckligt, eller om möjligheterna att importera el minskar? Och hur kan en mer flexibel elanvändning bidra till att stabilisera elbalansen?

Rapporten fokuserar främst på elsystemets förmåga att klara av den allra högsta belastningen, den så kallade topplasten. Här belyser vi utmaningarna för elsystemet i ett antal an­strängda situationer, till exempel om det inte skulle blåsa under en längre tid.

Rapportens beräkningar och resonemang pekar på några viktiga utmaningar som måste uppmärksammas av politiker och energisektorns olika aktörer redan nu, för att vi inte ska få problem med vår framtida elförsörjning.

Nyheter

Ekonomistudenten Isa Diamant prisad för uppsats om flexibilitet

Nationalekonomistudenten Isa Diamant vann Svenska energiekonomiska föreningens uppsatstävling för bästa masteruppsats med sin uppsats ”Nudging flexibility”.

19 sep 2024


Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme

En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.

11 sep 2024 - Värme och kyla


Ny rapport: Så kan arbitrageproblem minska på elmarknaden

Om prisskillnader på elbörsen är förutsägbara kan företag på elmarknaden tjäna pengar genom arbitrage. I en rapport föreslår Pär Holmberg flera åtgärder för att minska problematiken.

4 sep 2024 - Elnät


Låga risker att tillåta högre beröringsspänning vid korta feltider

Ändra regelverket och tillåt högre beröringsspänning vid korta feltider, det är rekommendationen i en rapport från Energiforsk.

2 sep 2024 - Elnät


Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:778

Författare

Thomas Unger, Johan Holm, Bo Diczfalusy och Cecilia Hellner