Svenskt centrum för hållbar vattenkraft – SVC bjuder in forskare från de lärosäten som är med i kompetenscentret att ansöka om utförande av ett antal syntesprojekt för att lyfta och knyta samman befintlig kunskap inom olika områden kopplat till vattenkraften. Projekten kan inledas tidigast september 2025 och ska vara slutförda senast mars 2027. Budget som avsatts för dessa tre projekt är totalt 2 100 000 kr (inklusive egeninsats från lärosäten).
Tema för syntesprojektet beskrivs nedan. Observera att projektidéer inte behöver innehålla samtliga delar av dessa teman, utan beskrivningarna nedan ska användas som inspiration. Ett av målen med de här projekten är att göra en tvärvetenskaplig ansats, alltså är det meriterande om ditt projektförslag kombinerar olika forskningsområden.
Projektförslag 2: Vattenkraftproduktion och vattendragsnära ekosystem i ett förändrat klimat med bibehållen dammsäkerhet
Exempel på frågor att besvara:
- Miljöeffekter av hydropeaking och nolltappning och hur dessa kan mildras.
- Negativa effekter på dammar och reservoarer och möjliga motåtgärder.
- Metoder för att prioritera mellan elproduktion och miljöanpassade flöden.
- Miljöeffekter av ökad produktion (högre flöden, extra turbiner) och utveckling av åtgärder för att mildra dessa.
- Frågor om ekologisk konnektivitet i ett förändrat klimat, inklusive påverkan på migrerande arter och invasiva arter.
- Metoder för att mildra och anpassa ekosystem till klimatförändringar genom förändrad dammreglering.
Ansökningsprocess:
I ett första skede skickar ni in era projektidéer med en mall som du hittar här. De mest lovande idéerna väljs ut för en andra omgång där vi begär in fullständiga projektansökningar. Deadline för projektidéer är 28 februari 2025.
(Meddelande om begäran av fullständig projektansökan skickas ut av Energiforsk senast 21 mars 2025 och deadline för denna är 9 maj 2025.)
Finansiering
Finansiering av syntesprojekten följer SVC:s finansieringsmodell vilket innebär att utförare på lärosätet går in och finansierar projektet med egeninsatser till 39,5 % och sedan får 60,5 % finansierat av Energimyndigheten, vattenkraft- och gruvindustrin samt Svenska kraftnät.
För frågor om utlysningen, vänligen kontakta Andreas Larsson eller Carolina Holmberg på Energiforsk: andreas.larsson@energiforsk.se, carolina.holmberg@energiforsk.se
Vi ser fram emot era bidrag och idéer!