11 - 13 oktober, Webbinarium

Svenskt vattenkraftcentrums forskarskola 2021

Under den här veckan presenterar forskare på Svenskt vattenkraftscentrum ny aktuell kunskap med fokus på vattenkraft. Forskarskolan är ett bra tillfälle för dig som pluggar eller jobbar med vattenkraft att få ta del av de senaste nyheterna och rönen inom rotordynamik och geoteknik.

Geoteknik

Veckan inleds den 11 oktober med en kurs i geoteknik i 2,5 dagar. Kursen leds av Jan Laue på Luleå tekniska universitet, se sidan Program för mer information om kursens innehåll. 

Maskin- och rotorteknik

Den 13-15 oktober hålls en kurs i maskin- och rotordynamik under ledning av Jan Olof Aidanpää. Du som deltar får lära dig att ställa upp och lösa enklare flerfrihetsgradsproblem inom dynamik. Inom rotordynamik ska deltagarna förstå gyroskopisk effekt och hur den påverkar egenfrekvenserna i ett system. Målet är också att alla som går kursen ska skapa och analysera enklare modeller. Se sidan Program för mer information om kursens innehåll.           

Förkunskaper

Du som deltar ska vara förtrogen med enkla differentialkevationer och kunna enklare matrisoperationer som att beräkna determinant och egenvärdesproblemet.

Förberedelse

Föreläsningsanteckningar kommer att skickas ut i förväg som du bör läsa och fundera på frågor för att kunna hänga med. Vi rekommenderar också att du repeterar fundamentala delar, exempelvis homogen och partikulär lösning till en differentialekvation och egenvärdesproblemet.

Mål

Målet med forskarskolan är att du som deltar ska kunna ställa upp och lösa enklare flerfrihetsgradsproblem inom dynamik. Inom rotordynamik ska du förstå gyroskopisk effekt och hur den påverkar egenfrekvenserna i ett system. Du ska också kunna skapa och analysera enklare modeller. 

 

Pris och anmälan

Pris

Kursen är kostnadsfri för studenter.

Anmälan

Anmäl dig direkt till Michel Cervantes, LTU

Länk till webbinariet

Skickas innan kursstart till alla som anmält sig. 

Konferenser