Rapport

Effektprognoser för fordonsladdning

Uppdaterad 2024-10-16 Publicerad 2024-07-10

Denna metodbeskrivning är resultatet av ett samarbete mellan forskningsprojekten Ett elsystem för elfordon och Effektprognoser för lokalnät. Målet med samarbetet var att vidareutveckla resultaten från projektet Ett elsystem för elfordon för att kunna skapa en metodbeskrivning som visar hur distributionsnätbolag kan prognostisera effektbehovet från transporter i sina nät. I högerkolumnen går det även att ladda ned en en lathund för lokalnätsbolag som ger en en övergripande genomgång av hur en långsiktig effektprognos kan skapas.

Distributionsnätbolag ska enligt elmarknadsdirektivet ta fram effektprognoser och nätutvecklingsplaner för sina nät från och med juni 2023. Utvecklingen mot en elektrifierad fordonsflotta kommer i många elnät att stå för den enskilt största ökningen av det framtida dimensionerande effektuttaget. Med denna bakgrund utvecklades metodbeskrivningen för framtagande av en prognos för framtida el- och effektbehov från elbilar, lätta ellastbilar, tunga ellastbilar och elbussar för ett önskat prognosområde.

Metoden använder sig av offentlig statistik för nuvarande fordonsflotta, tillväxt av denna, prognoser för elektrifiering av fordonen och antaganden kring när i tiden fordonen laddas. En förenklad version av metodbeskrivningen finns publicerad i 'Effektprognos – En lathund för lokalnätsbolag', Energiforskrapport 2024:1006. I denna rapport ges en mer detaljerad beskrivning av metoden för de som vill fördjupa sin förståelse.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024:1037

Författare

Emil Nyholm och Peter Blomqvist, Profu