Rapport

Stödtjänster på elmarknaden – idag och i framtiden

Uppdaterad 2024-08-14 Publicerad 2024-03-13

Ökande väderberoende elproduktion skapar utmaningar för att bibehålla ett robust elsystem utan elavbrott. Här kan marknader för stödtjänster bidra och ett tydligt tecken är att omsättningen för stödtjänster har ökat mer än tio gånger på bara några år. Men ska Sverige klara energiomställningen behövs mer kunskap om marknaden för stödtjänster.

Världen går mot en temperaturökning på 2,5–3 grader till sekelskiftet, vilket har lett till ett akut behov av att minska koldioxidutsläppen. Ett viktigt led i detta är att elektrifiera industrin och transporter, vilket i sin tur kräver att elproduktionen ökar. Det är en stor utmaning att genomföra omställningen i den takt som krävs. 

Den väderberoende elproduktionen, framför allt vind- och solkraft, ökar nu snabbt i hela Europa, eftersom dessa kraftslag kan byggas ut till ett konkurrenskraftigt pris. 

Men en större andel väderberoende elproduktion innebär nya utmaningar. Om inte elproduktionen varje sekund motsvarar förbrukningen kan det skapa störningar och leda till elavbrott. 

För att undvika den typen av störningar upphandlar Svenska kraftnät olika stödtjänster. Det handlar om att betala företag eller elproducenter för att varje sekund kunna öka eller minska sin förbrukning eller produktion av el inom mycket korta tidsintervall. 

Marknaden för stödtjänster i Sverige har vuxit snabbt, från 500 miljoner kronor för några år sedan till över 6 miljarder kronor år 2022. Även antalet aktörer som säljer stödtjänster har ökat kraftigt, och bland annat elnätsföretag, elproducenter, industrier och ägare av batterilager är aktiva. 

Den här rapporten beskriver de olika stödtjänsterna, varför de behövs, hur de produceras, av vem samt hur omställningen av elsystemet påverkar utbud och efterfrågan av stödtjänster. 

För att Sverige ska genomföra elektrifieringen i den takt som behövs behöver näringslivet, politiken och myndigheter mer kunskap om hur marknaden för stödtjänster fungerar och kan utvecklas. Syftet med den här rapporten är att bidra till det. 

 

Nyheter

Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1000

Författare

Bo Diczfalusy