Rapport

Stödtjänster på elmarknaden – idag och i framtiden

Uppdaterad 2024-05-30 Publicerad 2024-03-13

Ökande väderberoende elproduktion skapar utmaningar för att bibehålla ett robust elsystem utan elavbrott. Här kan marknader för stödtjänster bidra och ett tydligt tecken är att omsättningen för stödtjänster har ökat mer än tio gånger på bara några år. Men ska Sverige klara energiomställningen behövs mer kunskap om marknaden för stödtjänster.

Världen går mot en temperaturökning på 2,5–3 grader till sekelskiftet, vilket har lett till ett akut behov av att minska koldioxidutsläppen. Ett viktigt led i detta är att elektrifiera industrin och transporter, vilket i sin tur kräver att elproduktionen ökar. Det är en stor utmaning att genomföra omställningen i den takt som krävs. 

Den väderberoende elproduktionen, framför allt vind- och solkraft, ökar nu snabbt i hela Europa, eftersom dessa kraftslag kan byggas ut till ett konkurrenskraftigt pris. 

Men en större andel väderberoende elproduktion innebär nya utmaningar. Om inte elproduktionen varje sekund motsvarar förbrukningen kan det skapa störningar och leda till elavbrott. 

För att undvika den typen av störningar upphandlar Svenska kraftnät olika stödtjänster. Det handlar om att betala företag eller elproducenter för att varje sekund kunna öka eller minska sin förbrukning eller produktion av el inom mycket korta tidsintervall. 

Marknaden för stödtjänster i Sverige har vuxit snabbt, från 500 miljoner kronor för några år sedan till över 6 miljarder kronor år 2022. Även antalet aktörer som säljer stödtjänster har ökat kraftigt, och bland annat elnätsföretag, elproducenter, industrier och ägare av batterilager är aktiva. 

Den här rapporten beskriver de olika stödtjänsterna, varför de behövs, hur de produceras, av vem samt hur omställningen av elsystemet påverkar utbud och efterfrågan av stödtjänster. 

För att Sverige ska genomföra elektrifieringen i den takt som behövs behöver näringslivet, politiken och myndigheter mer kunskap om hur marknaden för stödtjänster fungerar och kan utvecklas. Syftet med den här rapporten är att bidra till det. 

 

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1000

Författare

Bo Diczfalusy