25 maj 2022
Med hänsyn tagen till stängningsbeslutet av Ringhals 1 och 2 är numera hälften av Sveriges 12 kommersiella kärnkraftsreaktorer under avveckling, se tabell nedan. Eftersom det är reaktorerna med lägst effekt som avvecklas återstår mer än hälften av den producerade elektriska effekten.
Tidigare avvecklingsprojekt har givit erfarenhet
Förutom de kommersiella reaktorerna har Sverige gjort flera andra reaktorsatsningar. Sveriges första reaktor, R1, var placerad 25 meter ned i ett bergrum vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Den gick kritisk (kedjereaktion av kärnklyvningar) 1954 men lades ner 1970 av kostnadsskäl för att sedan rivas 1982.
I Studsvik utanför Nyköping byggdes flera forskningsreaktorer. Flaggskeppet benämndes R2 och gick kritisk 1960. Forskningsreaktorerna i Studsvik stängdes 2005 och avvecklingen inleddes 2015 för att nu vara inne på upploppet.
Kärnkraftsreaktorn i Ågesta gick kritisk 1963. Under ett antal år producerades el men framför allt togs fjärrvärme ut till Farsta. På grund av olönsamhet stängdes reaktorn 1974 och avveckling pågår.
Utanför Norrköping byggdes Marviken och provdrift genomfördes 1969. Arbetet hade redan kantats av frågetecken och ändringar krävdes som skulle innebära förseningar och fördyringar. Därför togs 1970 beslut om nedläggning av reaktorn utan att den någonsin startades. I stället byggdes anläggningen om till ett oljekraftverk som utgjorde effektreserv fram till nedläggningsbeslutet 2009. Efter sanering och skrotning såldes anläggningen till ett fastighetsbolag 2018.
Sverige har således arbetet med avveckling, om än i betydligt mindre skala, jämfört med den avveckling av de stora kommersiella reaktorerna som nu äger rum.
Kärnbränslet är borta
Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 har tre skeden:
- avställningsdrift – reaktorn har slutligt ställts av men använt kärnbränsle finns kvar i anläggningen
- servicedrift – allt använt kärnbränsle är avlägsnat från anläggningen
- nedmontering och rivning
Under de olika skedena råder olika krav på verksamheten, inklusive dokumentation. Vissa förberedande åtgärder är tillåtna före inträde i skedet nedmontering och rivning.
I en tidigare artikel Avveckling och rivning – cirkeln sluts har avvecklingsläget i Sverige redovisats. När det gäller de senast stängda reaktorerna, Ringhals 1 och 2, har inledande avvecklingsplanering ägt rum under åren mellan stängningsbeslutet 2015 och den faktiska stängningen 2020/2019. Arbetet är av nydanande natur och det finns inga etablerade rutiner att utgå ifrån. Ett mål var att anläggningarna skulle vara fria från kärnbränsle senast 1 juni 2022. Detta mål uppnåddes när det sista bränslet lämnade Ringhals vid Valborg i år via fartyget M/S Sigrid för transport till CLAB (centralt mellanlager för använt kärnbränsle) i Oskarshamn.
Rivningen tar tio år
Nedmonteringen och rivningen av Ringhals 1 och 2 kommer under kommande tioårsperiod att genomföras i form av en trestegsraket:
- Komplexa komponenter
- Övriga komponenter som riskerar att innehålla radioaktiva material
- Konventionell rivning
Inledningsvis omhändertas de mest komplexa komponenterna. Detta inbegriper komponenter som aktiverats radioaktivt genom bestrålning från kärnbränslet. Därutöver ingår också vissa stora, tunga komponenter. Steg 2 är att nedmontera och riva övriga komponenter som riskerar att ha aktiverats radioaktivt eller försmutsats av radioaktiva partiklar. Avslutningsvis genomförs en konventionell rivning av det som inte riskerar att vara radioaktivt.
Ett kontrakt har tecknats med det företag som ska nedmontera de komplexa komponenterna, såsom reaktortank med interdelar. Genomförandet är planerat att starta under 2023. Parallellt kommer ett antal avfallshanteringsstationer att etableras inom Ringhals 1 och 2. Dessa kommer att stå för olika uppgifter under genomförandet av avvecklingen. Radiologiska mätningar, sanering, friklassning, kapning, paketering i lådor etcetera behöver genomföras. Logistiskströmmar kommer under lång tid att gå mellan dessa avfallshanteringsstationer. För närvarande är planeringen och det förberedande konstruktionsarbetet gällande stationerna i full gång. Parallellt pågår samplanering med entreprenörer som kommer att vara delaktiga i nedmontering och rivningen.
Kunskapscirkeln sluts
Avvecklingen utförs av BUND (Business Unit Nuclear Decommissioning), en dedikerad organisation i Vattenfall AB, med Ringhals AB som innehavare av det kärntekniska tillståndet. Ringhals genomför åtgärder som separerar avvecklingsområdet innehållandes Ringhals 1 och 2 från driftområdet med Ringhals 3 och 4 samt övrig driftverksamhet. De två sistnämnda reaktorerna planeras i nuläget att drivas under 60 år vilket innebär drift in på 2040-talet. Under tiden kommer sakta men säkert grannytan, där Ringhals 1 och 2 nu ligger, att förvandlas till plan mark.
Under andra halvan av 1900-talet byggdes stor kärnkraftskompetens upp inom Sverige. Detta inkluderar också det misslyckade projektet Marviken som bidrog med kunskapsuppbyggnad. Nu byggs en ny typ av kompetens upp inom Sverige gällande avveckling. Detta i en tid när både drift av kärnkraftsreaktorer och avveckling är aktuellt.