25 maj 2022
I vår firar Nationella Brandsäkerhetsgruppen (NBSG) 20-årsjubileum. Våren 2002 samlades de svenska kärnkraftverken, SKB och Strålsäkerhetsmyndigheten kring ett gemensamt initiativ, NBSG, för att främja forskning och kunskapsspridning om brandsäkerhet kopplat till kärnkraftsområdet.
– I mitt arbete följer jag upp och är med och utvecklar brandskyddsarbetet som bedrivs i Forsmark och ser till att vi följer de lagar och regler som finns inom brandskydd, berättar Fredrik Åskog som är ordförande i NBSG sedan mitten av 2021. Till vardags är han brandskyddssamordnare och föreståndare för brandfarlig vara på Forsmark.
Underhåll, rivning och elfel vanligaste brandorsakerna
Ett speciellt samarbete för brandsäkerhet just inom kärnkraftsområdet är viktigt av flera skäl, tycker Fredrik Åskog. Kärnkraftsbranschen har speciella förutsättningar och är hårt regelstyrd och det finns mycket att vinna på att utbyta erfarenheter så att tolkningen och uppfyllelsen av reglerna blir någorlunda lika på de olika anläggningarna.
– NBSG är viktigt för att kunna bedriva forskning och utveckling samt öka kunskaperna inom brandsäkerhetsområdet på kärntekniska anläggningar. Det gör även att kärnkraftsindustrin kan göra gemensamma tolkningar av nya regler och skapa ett harmoniserat synsätt vid utformningen av brandskyddet, säger Fredrik Åskog. Brandsäkerhetsarbetet på kärnkraftverken tycker han är mycket god.
– Bränder uppstår väldigt sällan, och när de gör det är det oftast i samband med underhålls- och rivningsarbeten och släcks då vanligen av personal på plats. De bränder som inte beror av arbeten i anläggningarna är oftast orsakade av fel i elektrisk utrustning.
Erfarenhetsåterföring ett av flera fokusområden
Inriktningen på NBSG:s arbete kan röra allt från förbättrad insatsplanering, erfarenhetsåterföring och omvärldsbevakning, till förtydligande av kravbilder och utveckling av nya analysverktyg. Tjugo år av fokuserat brandsäkerhetsarbete har samlat mycket kunskap, men Fredrik Åskog lyfter fram några resultat som speciellt viktiga.
– Några av de viktigaste resultaten som framkommit av NBSG:s arbete är en utvecklad insatsplanering med framtagning av typbränder inom kärnkraften, förbättrade metoder rörande brandanalys och framtagningen av en vägledning för hur brandskydd skall hanteras vid avveckling av kärnkraftverk. Ett annat viktigt arbete har varit utvecklingen av metoder för skydd mot brandspridning. Detta kan exempelvis göras genom sänkt syrehalt. Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Just nu är en aktuell fråga hur vi skall tolka och implementera Strålsäkerhetsmyndighetens nya föreskrifter, säger han.
Nya föreskrifter innebär ett ibland omfattande arbete för att utreda i vilken mån de nya reglerna innebär att anläggningsändringar behöver göras eller inte. I vissa fall uppfylls även de nya kraven av befintliga system och i samband med dessa utredningar är det värdefullt att ha ett forum som NBSG där representanter för samtliga anläggningar regelbundet utbyter erfarenheter menar Fredrik Åskog. Just erfarenhetsutbyte och erfarenhetsåterföring återkommer han till som viktigt för hela kärnkraftsbranschen, inte bara inom brandsäkerhetsområdet.
– Att vidmakthålla och fortsätta utveckla och sprida den kunskap som finns inom brandsäkerhetsområdet ser jag även som ett viktigt arbete, många av de frågor som dyker upp finns oftast redan avhandlade fast de som satt på kunskapen och kanske var med och utformade brandskyddet har nu gått i pension, konstaterar han.
När det kommer till nya typer av reaktorer, till exempel små modulära reaktorer (SMR) menar Fredrik Åskog att det behövs mer forskning både för att utreda om det finns nya brandrisker som behöver tas om hand och för att utforma en ändamålsenlig kravbild.
Årliga seminarier för ökat samarbete
Varje vår turas NBSG:s medlemmar om att anordna NBSG-dagarna, ett tvådagars seminarium dit forskare, myndigheter, räddningstjänst och representanter för både kärnkraftsindustrin och annan industri kommer för att utbyta erfarenheter och dela med sig av ny kunskap.
I år hålls NBSG-dagarna på Ringhals 24–25 maj. Peter Berggren, som är utvecklingsingenjör med ett särskilt fokus på säkerhetsanalyser och brandskydd på Ringhals, är huvudansvarig för arrangemanget och ser fram emot årets seminarier.
– NBSG-dagarna är viktiga eftersom vi är så få som arbetar inom området och det blir ett bra sätt att träffas, skapa kontakter och utbyta erfarenheter. I år blir det extra roligt att mötas på plats efter två år av virtuella konferenser, säger han.
Ett par huvudpunkter på programmet är att Henrik Hellberg från Strålsäkerhetsmyndigheten berättar om hur myndighetens nya föreskrifter påverkar brandsäkerhetsarbetet och Jonas Svensson från WSP delar med sig av det senaste från Tjernobyl efter den ryska ockupationen. Marie Liljesson från Södra Cell i Värö nära Ringhals kommer för att berätta hur de arbetar med industribrandskyddet.
– Bränder är ovanliga, vilket innebär att brandskyddet sällan testas på riktigt. Därför är det bra att få ta del av andras erfarenheter, tankar och idéer under förhoppningsvis lite avslappnade former. Det jag ser mest fram emot utöver föredragen är att få träffa andra i branschen i verkligheten efter alla Covidrestriktioner, säger Andreas Stagnebo, utvecklingsingenjör på Ringhals, som också är med och organiserar NBSG-dagarna.