Rapport

Lastföljning i kärnkraftverk - Möjliga effektregleringar för svenska kärnkraftverk utifrån ett internationellt perspektiv

Uppdaterad 2024-05-20 Publicerad 2019-10-04

Det finns ett ökat behov av flexibel kraft i framtida elsystem. För att utreda kärnkraftens bidrag i denna utveckling presenteras i denna rapport en litteraturstudie av vad som görs i omvärlden inom flexibel kärnkraftsproduktion och en utredning presenteras kring förväntad påverkan på anläggningen om den producerade effekten varieras.

Det svenska elsystemet har länge kännetecknats av att kärnkraft är basproduktion och att vattenkraft används dels för basproduktion men även för att svara för de variationer i efterfrågan som löpande sker. Däremot kan en flexibel kärnkraftsproduktion komma att utgöra en viktig del av den svenska energimarknaden.

Rent tekniskt är det möjligt att använda sig av både lastföljning och primärreglering i båda de svenska anläggningstyperna, kok- och tryckvattenreaktorer. Nya modernare reaktorsystem som finns att köpa på marknaden har generellt god förmåga till flexibel elproduktion.

Påverkan på anläggningen till följd av en varierande elproduktion beror på i vilket effektområde man önskar reglera produktionen och hur stor effektförändringen är. Vid rutinmässig användning av moderata effektändringar är det främst olika bränsleaspekter som behöver tas hänsyn till. Påverkan på sekundärsidan av reaktorsystemet förväntas också vara liten om effektändringen håller sig inom de begränsningar som specificeras i rapporten.

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2012:08

Författare

Jonas Persson, Karin Andgren, Margaretha Engström, Anders Holm, Lars T Pettersson, Kjell Ringdahl och Johan Sandström