I kärnkraftverkens kylsystemen höjs vattnets temperatur med vanligen 10–12 °C innan det släpps ut i havet igen. Problemet är inte specifikt för kärnkraften utan gäller all industriproduktion där havsvatten används för kylning.
I framtiden kan den pågående klimatförändringen medföra en förhöjning av dagens havsvattentemperatur och därmed också på det utgående kylvattnet. Detta innebär att risken för skador på de marina ekosystemen vid kraftverkslägena och i deras omgivningar ökar. Mot den bakgrunden initierade Energiforsk detta projekt för att skapa underlag till att hantera frågan genom teknisk utveckling av dagens reaktorer samt vid planering av ny kärnkraft.
Med en klimatmodell har havsvattnets yttemperatur utanför de tre svenska kärnkraftverken beräknats för åren 1961–2099. De beräknade temperaturförändringarna har utnyttjats för att bedöma möjliga ekologiska konsekvenser. Den ytterligare temperaturhöjningen kan leda till stora påfrestningar och även lokal dödlighet för flera arter i kärnkraftverkens närområden. Risken för dödlighet ökar för fisk som ansamlas vid utsläppen. Högre vattentemperaturer kan också i alla tre kraftverkens närområden slå ut viktiga bottendjur, vilket även drabbar fisk och fågel som livnär sig på dem.