Rapport

Klimatförändringarnas inverkan på energisystemet

Uppdaterad 2024-08-14 Publicerad 2021-03-18

Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska begränsas till under 2°C över förindustriell nivå, med strävan efter maximalt 1,5°C. Samtidigt har temperaturen redan stigit med över en grad. År 2020 ser ut att bli ett av de tre varmaste åren med en global medeltemperatur på 1,2°C över temperaturen under förindustriell tid. På våra nordliga breddgrader går klimatförändringarna snabbare och temperatur­ökningen är kraftigare. Ökad temperatur driver även förändringar i nederbörd, vind och molnighet.

Klimatförändringarna kommer att påverka energisektorn på olika sätt, både genom plötsliga väderrelaterade händelser och genom långsamma successiva förändringar. Klimatförändringarna bedöms främst innebära negativa effekter även om det finns vissa positiva konsekvenser. Energisystemets sårbarhet ökar samtidigt som förutsättningarna för olika energislag förändras. Elnätet påverkas och användningen av el, värme och kyla förändras.

Vissa delar av energisystemet kommer att påverkas signifikant av klimatförändringar medan övriga omvärldsfaktorer har betydligt större inverkan på andra delar av systemet. De stora behoven av ny- och reinvesteringar i energisystemet som krävs framöver gör det möjligt att samtidigt genomföra åtgärder för klimatanpassning.

Nyheter

Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

15 aug 2024


Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:738

Författare

Jenny Gode, Ebba Löfblad, Thomas Unger, Peter Blomqvist, Johan Holm, Emil Nyholm, Martin Hagberg, Julia Hansson, Annamaria Sandgren, Sofie Hellsten, Nathalie Fransson, Erik Kjellström, Gustav Strandberg, Lisa Göransson