Rapport

Klimatförändringarnas inverkan på fjärrvärme och fjärrkyla

Uppdaterad 2024-08-14 Publicerad 2021-03-23

Ökande temperaturer leder till att uppvärmningsbehovet minskar och att kylbehovet ökar. Även om mänskligheten lyckas undvika två graders global uppvärmning kommer detta att påverka värmesektorn.

Efterfrågan på fjärrvärme minskar vilket riskerar att leda till färre investeringar i kraftvärme. Samtidigt behövs allt mer eleffekt som går att styra i energisystemet i framtiden. Ökad nederbörd och fukt leder till att risken för plötsliga händelser som översvämningar, markförskjutningar och brand i bränslelager ökar när den mikrobiella aktiviteten ökar.

Det finns beredskap för denna typ av händelser redan idag, men riskarbetet behöver uppgraderas. Särskilt med tanke på att klimatförändringar kopplat till nederbörd och fukt under flera år kan döljas av naturliga variationer.

Nyheter

Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

15 aug 2024


Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:741

Författare

Annmaria Sandgren, Nathalie Fransson, Jenny Gode, Emil Nyholm, Johan Holm, Gustav Strandberg