Rapport

Elproduktionsutvärdering från solcellsanläggningar

Uppdaterad 2023-04-05 Publicerad 2017-09-07

Intresset för solceller ökar kraftigt i Sverige. Mellan 2010 till 2015 minskade priset för ett nyckelfärdigt solcellssystem med upp till 75 procent och installationstakten i Sverige ökar ständigt. Det är en stor efterfrågan från branschen på tillförlitliga prognosprogram och väderdata.

Här beskrivs i detalj hur stor inverkan den varierade solinstrålningen och lufttemperaturen i Sverige har på produktionen av el från en solcellsanläggning under ett år. Olika prognosprogram och väderdata har utvärderats för att ge mer tillförlitliga prognoser av elproduktionen.  Både kunder och leverantörer har nytta av att osäkerheterna minskar för att kunna göra mer tillförlitliga prognoser av elproduktionen.

Den tekniska kunskapen som solcellsanläggningar är relativt väl dokumenterad, men det har saknats underlag för att kunna göra noggranna prognoser för elproduktionen. De tre simuleringsprogram som här utvärderas är PVsyst, Polysun och PVGIS.

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:387

Författare

Bengt Stridh, Pietro Campana, Tomas Landelius, Sandra Andersson, Erik Holm, Mårten Lind