Den här konferensen är avslutad
28 april, Digitalt | Lunchwebbinarium

Lagerspecial med Kim Berglund och Jan Ukonsaari

Ta del av Svenskt vattenkraftcentrums lunchwebbinarium den 28 april där Kim Berglund från Luleå tekniska universitet kommer att presentera sina fyra projekt om lagermaterial och lagerlivslängd.

Ta del av inspelningen från webbinariet här.

Kim Berglund har drivit fyra projekt inom kompetenscentret Svenskt vattenkraftcentrum som har lett till ökad förståelse och kunskap om hur olika parametrar som glidhastighet, last, glidamplitud, material, temperatur och ytegenskaper påverkar friktion och nötning av de självsmörjande lagermaterial som används i vattenkraftsapplikationer. Kim har även undersökt olika miljövänliga smörjmedel. Projekten har utvecklat metoder för att förutspå återstående livslängd för lager som ingår i ledskenor och skovelregleringen i Kaplanturbiner.

Jan Ukonsaari, senior forskningsingenjör på Vattenfall, har bjudits in för att kommentera projekten och bidra till diskussionen för att sätta resultaten i kontext för vattenkraftindustrin och tekniska konsulter som kan implementera de nya resultaten i sin dagliga verksamhet.

Läs mer om Kims projekt här:

Rapport: Miljöanpassade lösningar inom vattenkraften 

Projektbeskrivning: Prediktering av återstående lagerlivslängd i Kaplannav 

Projektbeskrivning: Service life of glycerol lubricated bearings 

Alla webbinarium spelas in och publiceras på den här sidan efteråt.

Bakgrund

Det här webbinariet är en del av Svenskt vattenkraftcentrums nya satsning. Forskningsresultat ska presenteras kortfattat den sista fredagen varje månad under resten av året, med uppehåll under juni och juli. Syftet är att sprida forskningsresultat och kunskap till vattenkraftaktörer och hela energibranschen. Läs mer här.

Webbinarierna är kostnadsfria och riktar sig främst till vattenkraftsindustrin, tekniska konsulter och övriga branschaktörer som är intresserade av den senaste vattenkraftsforskningen. 

Konferenser



4 mar
2025

11 mar
2025

18 mar
2025
Ångströmlaboratoriet, Uppsala
Hydropower R&D days 2025