19 februari, Teams

Metallurgiskt biokol – en affär för fjärrvärmen?

Flera industrier är intresserade av att använda biokol istället för fossila material för att minska utsläppen eller uppnå negativa utsläpp. Ett av de största användningsområdena är inom metallindustrin, där biokol kan ersätta fossilt kol i framställningen av metall.

Välkommen till ett webbinarium där Erland Nylund och Tova Jarnerud från Swerim presenterar projektet Hållbart Biokol för Metallurgisk användning (HåBiMet). Projektet består av tre delprojekt som var och en syftar till att identifiera forskningsbehov inom Impact Innovation programmet – Metals and Minerals. De tre delarna är, tekniskt perspektiv, socialt perspektiv och policy perspektiv. Detta stödjer Sveriges övergång till fossilfria produktionsmetoder och främjar samverkan mellan olika industrier för att minska klimatpåverkan. 

Under pyrolysen, produktionen av biokol, bildas flera energirika sidoströmmar, som till exempel värme, gaser och oljor. Om man kan använda denna värmeenergi för att driva lokala fjärrvärmesystem och skapa marknader för biflöden, skulle både biokolsproduktionen och fjärrvärmesystemen kunna bli mer lönsamma och flexibla. Det innebär alltså att man får mer värde ut av samma process, vilket gynnar båda sektorerna.

Hör Erland Nylund och Tova Jarnerud från Swerim som leder forskningsprojektet berätta mer om detta den 19 februari.

Pris och anmälan

Tid 

19 februari, 08.30–09.15

Plats

Digitalt, via Teams. En länk skickas ut dagen innan till alla anmälda. 

Kostnad

Kostnadsfritt för medlemmar i Innovationsklustret Gröna Kolatomer. 

Övriga: 500 kr (exkl. moms).

Anmälan 

Anmäl dig här

Konferenser