Rapport

Användning och modifiering av metallseparerat slaggrus

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2017-01-13

Här har forskarna undersökt potentialen för att använda bottenaska, så kallat slaggrus, från förbränningsanläggningar som väg- och anläggningsmaterial. En fråga i projektet har också varit om metallutsortering påverkar bottenaskans egenskaper så att den blir mindre lämplig som anläggningsmaterial. Resultaten visar inget som tyder på att egenskaperna försämras.

Slaggruset kan med hänsyn till de tekniska egenskaperna användas inom flera användningsområden inom väg- och anläggning. Avskiljning av metaller innebär en bearbetning av bottenaskan med en uppdelning i flera kornstorleksfraktioner bland annat. Det ger förutsättningar för att generera slaggrus med olika egenskaper.

Slaggrus är ännu ett relativt nytt och okänt material i väg- och anläggningssammanhang. Forskarna pekar på att det finns behov av ett bredare engagemang där fler aktörer inom resurseffektivitet – från övergripande resursstrategier till enskilda användare och allmänhet finns med.

Nyheter

Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:331

Författare

Maria Arm, Peter Flyhammar, Raul Grönholm, Maria Kristensson, Bo B Lind