Rapport

Kväveberikning av träaska för skogsåterföring

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2022-06-13

I rapporten redovisas resultat för när olika flygaskor och kvävekällor har kombinerats för att producera kväve-askagglomerat. Den kombinationen gör det möjligt att tillföra både kväve och aska samtidigt till skogsmark för att på så sätt få en tillväxtökning hos träden på kvävebegränsade marker.

Ammoniakavgången från de här kväve-askagglomeraten har även studerats under en längre tid för att se hur mycket kväve som förloras till luften. Försök gjordes även för att se hur mycket ammoniak som avgår då Skog-CAN och aska tillförs samtidigt i granulform utan att blanda ihop materialen.

Det var förhållandevis lätt att producera kväve-askagglomerat med flygaska från Borås Energi och Miljö AB kombinerat med antingen kalksalpeter, urea eller urearest. Försöken visade även på en ganska långsam ammoniakavgång från de studerade materialen.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:871

Författare

Päivi Ylitervo och Anita Pettersson