Rapport

Transportkedja för askåterföring till skog

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2016-11-02

Lakningsstudien visar att långtidslagring av färdiga granuler i anslutning till spridningsobjekt kräver någon form av väderskydd, genom exempelvis täckning med presenning. Användning av returtransport vid ett avstånd på 50 km innebär en kostnadssänkning på 30 % (19 kr/ton). Detta ska ställas i relation till kostnaden av täckning av granuler och extra planering.

En försiktig uppskattning av täckningskostnaden visar att den överstiger besparingen i transportkostnad. Ett sätt att i mindre omfattning använda sig av returtransporter i bulk är att använda sig av returtransporter som komplement till direktleveranser av aska när askspridaren befinner sig i samma område som produktionen av biobränsle. Då majoriteten av produktionen av biobränsle sker under vinterhalvåret och majoriteten av askåterföringen sker under sommarhalvåret, kan detta bli en högst begränsad verksamhet. Samtidigt ställer det stora krav på en effektiv planering, vilket i sin tur kräver utveckling av gemensamma planeringsverktyg för kedjans olika aktörer. Användning av granuler framför krossaska innebär i sig 15 % lägre transportkostnad på grund av lägre fukthalt. Om granulerna inte skyddas för nederbörd kommer upptag av vatten på grund av granulernas porositet att leda till ökade spridningskostnader.

Nyheter

Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:303

Författare

Daniel Glimtoft